dilluns, d’agost 17, 2009

Capitalisme mutant

Cites d'agost - 17
:
:
Hay un hecho importante, que explicaba Daniel Bell en Las contradicciones culturales del capitalismo, cuando pone de relieve cómo los fundamentos morales del primer capitalismo eran plenamente congruentes con el sistema, que premiaba el trabajo, el esfuerzo y el ahorro, los famosos rasgos que Weber pone de relieve cuando relaciona capitalismo y protestantismo; y cómo eso sufrió una progresiva erosión en el principio del siglo XX en el ámbito estético y tras la II Guerra Mundial en el consumo masivo, creando una sociedad de valores contrarios a los anteriores.
:
Julián Santamaría en una entrevista a La Vanguardia, 7.8.2009.
Il·lustració: Charles Bell, Finis Coronat Opus (1995), col privada.
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

L'Alemany i solciòleg Max Weber ja ho exposava a l'ètica protestant i l'esperit del capitalisme.
El sociòleg, també, Bell i professor de Harvard va fer aportacions insteressants als 70`s sobre les contradiccions culturals i ideològiques del capitalisme.
Però el jove Marx ( el sociòleg) també apuntava, moltes dècades abans, de quin tipus de relacions establia el nou sistema econòmic als textos de Grundisse...
Actualment hi ha molta literatura sobre el tema i de diferents tradicions... però molta i interessant ja és dels anys 50's.
Salut i Bon estiu.

Jordi Merino

Ramon Bassas ha dit...

Jordi
Gràcies per les referències.