dimarts, de gener 01, 2008

2008

El 2007 s'acomiadava amb la publicació d'una molt bona síntesi de les sis dades més importants amb què acabava l'any des del punt de vosta de la política internacional, de la mà de Moisés Naïm (a El País de diumenge), el director de l'edició nord-americana de Foreign Policy. Les dades que aportava eren aquestes:
  1. Es passa del debat a l'acció (o a la seva necessitat inapel·lable) quant al reescalfament del planeta.
  2. Per primera vegada, hi ha més gent a les ciutats que al camp, procés que s'accelera als continents menys desenvolupats que aventura més moviment migratori mundial.
  3. S'inicia la crisi econòmica mundial, de la qual la crisi financera als EUA en són tan sols u símptoma. No es preveuen rebaixes al preu del petroli.
  4. Justament, l'excedent de capital dels productors de petroli es reinverteix en altres sectors estratègics. Els àrabs al sistema financer o els veneçolans a les influències polítiques, per exemple.
  5. Pakistan, el país més perillós del món, es torna encara més perillós, com hem pogut veure amb l'assassinat de Benazir Bhutto.
  6. Bones notícies: mínim històric de la mortalitat infantil, increment del desenvolupament a Àsia i Àfrica i reducció del nombre de persones que viuen en l'extrema pobresa.


En fi, ja som al 2008. Anant a coses del qui us escriu, l'any en què hauré de fer una pila de coses que hem posat al Programa d'Actuació Municipal i enllestir-ne de les que he anat preparant el 2007.

:
També hi haurà eleccions. Generals. En parlarem força. També celebrarem Congrés, els del PSC. O sigui que entre una cosa i l'altra, també se'ns gira feina.
:
També és l'any que en faré quaranta, glups. L'experiència (sí, als quaranta ja se n'acumula una mica) em diu que plantejar-se alguns objectius, especialment si són senzills i acotats, és una molt bona manera d'enfrontar les etapes. A veure.
:
L'historiador mataroní Manuel Cusachs, si no ho ha fet ja, estic segur que un dia d'aquests publicarà les efemèrides que commemorarem enguany, a la ciutat. La Vanguardia, si no m'erro, farà el mateix amb esdeveniments d'abast més general, i em semblarà que mai no tenim prou preparat res per homenatjar els que ens han precedit.
:
I respecte al bloc, ho sento; no se m'acut cap novetat a introduir-hi, o cap orientació o pauta per implantar. Alguna vegada he pensat que hauria de reduir el text. De fet, crec que la veritable qualitat d'un text rau en la seva economia lèxica... fins i tot si és llarg, i les pautes d'un bloc fa que no puguem donar-hi un repàs posterior. Reduir el text i ampliar els gadgets: enregistraments en vídeo, reporoduir converses amb àudio, més interacció amb altres blocs, vídeoconferències o xats... Però em temo que ara per ara els temps que disposo dóna per això. Que déu-n'hi-do.
:

8 comentaris:

Lourdes Muñoz Santamaría ha dit...

Feliç 2008!!

Ramon Bassas ha dit...

Igualment, que siguis ben feliç

Joan Safont ha dit...

Bon any!

Manel Filella ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Manel Filella ha dit...

Et desitjo un bon i feliç any 2008.
Que no decaigui la teva empenta i dedicació als altres.
Els teus escrits ens encoratgen a fer el mateix.
Una abraçada

Anònim ha dit...

Feliz Año Nuevo!!!

Napoleón Bonaparte ha dit...

Desde la discrepancia en muchas ocasiones, Feliz año, Ramón.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

. Joan, Manel, Tomás i Napoleón,
Gràcies i també a vosaltres per molts anys.