dijous, de juny 05, 2008

Els ponts de Mostar | Europa

Els ponts de Mostar
:
:
En aquest bloc podeu accedir al documental Els Ponts de Mostar, elaborat per Clack produccions i del que són autors Joan Salicrú, Jordi Aliberas, Ariadna Vázquez. El DVD s'ha editat amb el suport de l'Ajuntament de Mataró, el de Barcelona i l'Escola Universitària Politècnica de Mataró. Un extracte d'aquest documental de 51 minuts que aborda el procés de la postguerra a Bòsnia i Hercegovina es va poder veure a la passada Nit de la Solidaritat organitzada des del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació. En va parlar la culpable, Consol Prados, al seu bloc. No cal dir que és molt recomanable: es veu que realment val la pena aquesta mena d'accions, contra tot pessimisme.
:
Raons de Pes - IX
:

:
El rapte d'Europa (c. 1650), de Tiziano,

:
El futur, no el passat, dóna sentit a la unitat d'Europa. En consequencia, per als qui l' entenem com el destí més favorable per als pobles europeus, els avanços de la UE signifiquen abandonar el passat nacionalista.
:
Per construir Europa no cal un poble mític. Cal la voluntat decidida dels ciutadans europeus d'avui, de Lisboa a Varsòvia i d'Estocolm a Atenes, per als quals cada cop resulta més evident el destí comú que els espera en el món del segle XXI. En aquests moments, ben al contrari dels qui creuen que la història ha fixat definitivament els «pobles d'Europa», crec que el futur se'ns mostra ple de possibilitats.
:
Tal com assenyala Michel Rocard:

Europa, de fet, s'ha construit sobre un equilibri de set o vuit identitats col·lectives, que ara anomenem nacionals [...] I la història (d'Europa) és una lluita de totes elles per evitar que alguna esdevingui dominant. Això, en la meva opinió, legitima la idea que la referencia a la identitat nacional té una dimensió que cap altre esdeveniment polític pot superar.
(«El fracaso de la Europa política». Dins: Europa en construcción. Integración, identidad y seguridad. Barcelona: Fundació CIDOB, 2004).
:
A favor de la tesi d'en Rocard hi ha la historia de la UE, que no respon a un pla predeterminat, ni a l'impuls d'una ideologia, sinó a la necessitat de defensar la sobirania dels estats europeus en moments en que l'acció en solitari és inoperant.
:
Àngel Pes, Necessitem Governants, Mina Ed., Barcelona, 207, pp. 101, 102, 105, 106.
:

2 comentaris:

Raúl Perales Acedo ha dit...

Hola Ramón,te he pillado la foto de tu blog... porque al buscar el cuadro de Tiziano en google además de llevarme el cuadro, me he dado cuenta de que hemos compartido varias ideas.

Un saludo compañero.

Ramon Bassas ha dit...

Raúl
Gracias por visitarme, un abnrazo y felicidades por tu blog