diumenge, de març 08, 2009

Més junts, més lliures, més feliços*

Viure en una ciutat és la solució que la civilització ha trobat per assolir cotes de benestar, progrés i llibertat que les societats agràries no permetien. Ho van fer ja els grecs fa milers d'anys, ho van fer els europeus en temps del Gòtic i tot Occident durant la Revolució Industrial. Mataró, que té dos mil anys d'història, s'ha fet gràcies a aquests processos d'urbanització. Un d'ells, potser el més recent, correspon als del creixement dels anys seixanta, després dels plans de 'desarrollo' del franquisme, dels quals en van sorgir nous barris plens de treballadors i treballadores de les (aleshores) puixants empreses del gènere de punt o d'altres sectors en alça, persones provinents sobretot del Sud d'Espanya que s'han fet ja catalans per sempre. Un d'aquests barris va ser el de Cerdanyola.

Però una ciutat, precisament perquè agrupa centenars, milers, de persones, permet fer projectes que vagin més enllà de la vida de cadascú, més enllà de la feina o de les obligacions que imposa la societat. Agrupant-nos, ajudant-nos els uns als altres, podem fer moltes més coses que un a un. Per això no és d'estranyar que la dignitat dels ciutadans, la promoció de la seva educació i cultura, la construcció de projectes solidaris, la lluita per unes condicions de vida de més qualitat, etcètera, provingui sobretot de la capacitat de la gent d'agrupar-se, d'organitzar-se, de mobilitzar-se, de deixar les diferències de banda i jugar per aquells valors que compartim.

Avui, en un món que prima l'individu i desconfia de les aliances, cal recordar que els individus empetiteixen si no s'alien, si no busquen més enllà d'ells mateixos les coses que valen la pena d'aquesta vida. Per això, EPMA és un molt bon exemple del que cal fer. Perquè ho han demostrat i perquè, sobretot, se'ls veu a tots més feliços treballant colze a colze per objectius comuns. Per molts anys.
:
  • *article publicat al darrer exemplar de la revista d el'entitat mataronina EPMA.
  • Il·lustració: plànol del barri de Cerdanyola, de Mataró.
: