dijous, d’abril 30, 2009

Transcendint la matèria

:
M'ha agradat veure, a Mataró, que el grup Te de Tertúlia organitza un cicle sobre "L'espitirualitat: transcendint la matèria", a Can Palauet. En realitat, el programa sembla més centrar-se en el fenomen de la religió, però ja se sap que la paraula és tabú. Sort que després ja s'especifica. M'agrada com a punt de partida la idea de matèria transcendent. El fet religiós és això, no tant especular sobre una realitat llunyana a la que accedim ritualment (realitat i ritus que són d'altra banda vehicles imprescindibles per al llenguatge religiós) o quan ens morim, com la relació entre la matèria (els fets, nosaltres, els objectes) i la seva dimensió de sentit: què val la pena? com? amb què comptem per viure plenament en harmonia amb el que val a pena? què ens queda per arribar-hi? què ens hi allunya?
:
De manera que el professor Andreu Majó ha preparat una sèrie de xerrades sobre el fet genètic de l'espitirualitat, sobre l'experiència religiosa (em temo que massa centrat en el ritu, pel títol), sobre les grans religios i sobre l'ateïsme. L'horari em va fatal, però crec que pot ser una molt bona oportunitat per aclarir coses i acostar-nos amb més saviesa al fenomen tan incomprès per la societat actual (i tan desitjat) com el religiós. Us apunto el text del programa.
:

No es coneix cap poble remot ni cap tribu perduda que no practiqui algun tipus de religió. Allà on la religió és prohibida, arrela amb més força. És una necessitat de la nostra espècie aquest desig de transcendir-nos? Quin és el paper de la religió en el conjunt de la cultura?

Mirarem d’aproximar-nos al fenomen religiós, a les seves dimensions, als textos sagrats, a les seves pràctiques. Presentarem les grans religions i els seus credos. Analitzarem les crítiques a la religió que s’han fet des dels pensadors ateus.

1.- Dimarts, 5 de maig de 2009
Espiritualitat i genètica Des de la neurobiologia i la genètica podem parlar de propensió a la religiositat? Existeix el gen de Déu? Les creences són antievolutives? Fe i Raó.

2.- Dimarts, 12 de maig de 2009
L’experiència religiosa. Mantres, rituals, cultes...les vies cap a la transcendència. Les dimensions profètica, sacramental i mística de les religions. La religió com a negoci: l’engany de les sectes.

3.- Dimarts, 19 de maig de 2009
Les grans religions. L’Hinduisme: un conglomerat religiós. El Budisme: una religió sense Déu. Judaisme, Cristianisme, Islam.

4. - Dimarts, 26 de maig de 2009
Pensadors ateus. Repassarem les propostes i les crítiques a la religió dels pensadors ateus més rellevants (Nietzsche, Feuerbach, Marx, Freud, Sartre...)

Aquests cursos s’organitzen des de l’Institut Municipal d’Educació. Lloc: Can Palauet – carrer d’en Palau, 32-34. Mataró. Tel. 93 758 21 01; inscripcions: IME, Baixada de les Figueretes, 1, 2n piso en el cas de quedar places a Can Palauet a l’inici de cada sessió. Preu: 3 € per sessió. Més informació Servei d’Atenció Ciutadana 010 i IME 93 758 23 31. Col·labora Institut Municipal d'Acció Cultural.

: