dimarts, de març 02, 2010

La força de Francisco Melero

:
Aquest matí hem conegut el desenllaç fatal del company Francisco Melero. Feia dies que ens el temíem proper, i finalment ha estat aquest 2 de març de 2010, seixanta anys després d'haver posat els peus a Mataró, quan s'ha apagat aquesta flama, aquest cul-d'en-Jaumet, aquest home lliurat del tot a la seva gent. Perspicaç, intel·ligent, emprenedor, amic dels seus amics i de les coses clares.
:
Llegia avui les notes biogràfiques que vam encarregar a Manuel Patricio, el 2006, per al llibret d'homenatge que li vam retre des del PSC de Mataró a ell i a quatre companys més [vegeu aquí, pàgines 27 a 30]. Ben bé que tota la vida va ser així de despert i treballador, tanmateix sorpèn la capacitat de posar-se alhora al capdavant de projectes impressionants: el seu negoci de calçat, la Cooperativa d'Habitatges de Cirera (mil unitats!), el club de la Unió Esportiva Cirera o la seva tasca al Centre Social del barri. Més tard, fou la figura clau de la Comissió de Clubs de Futbol de Mataró, una de les iniciatives més positives que ha tingut mai l'esport mataroní. Els darrers anys encara se'l veia activíssim a la Junta del casal d'Avis de Cirera. "Mai no he fet res per ser ric", diu al llibret, "però sí per ser independent".
:
Jo el vaig conèixer a finals dels vuitanta, quan ell (independent aleshores però familiarment molt lligat als socialistes), assistia als nostres actes. Més tard vaig compartir amb ell Govern. D'aquella etapa recordo les seves reflexions que acabava amb alguna dita popular que les sentenciava. I també quan, malalt, va voler assistir al Ple per a l'aprovació de les ordenances fiscals quan la seva absència anava a ser aprofitada per l'oposició (un trànsfuga entre ells) per votar-hi en contra. El sectarisme, no us penseu que no, continua encara avui.
:
Què ens deixa? Molt. Les seves lliçons, les de paraula i la dels fets. La del seu caràcter independent. La seva magnífica família, que ha heretat no poques virtuts de Francisco i de la seva dona. El seu sentit de l'humor. Les coses que ha fet i que continuen amb la força que ens va transmetre.
:
El funeral se celebrarà aquest dimecres dia 3 de març a les 16:15 al Tanatori de Mataró.
Foto: Sergio Ruiz.
: