dijous, de març 31, 2011

Perdut al palimpsest


Faríem bé els polítics si, a l'hora d'exercir la nostra responsabilitat, intentéssim aïllar-la dels nostres gustos, les nostres manies... encara que hi estiguem temptats pel populisme (o 'la saviesa popular') i ens centréssim en determinar les millors opcions pel bon govern de la ciutat. Això val per tot, tant per organitzar concerts o exposicions com, sobretot amb temes d'arquitectura. Moltes bones peces que avui valorem, el seu dia van ser molt criticades. A Mataró i arreu hi ha exemples. I sempre he pensat que els governants d'aleshores van fer bé mirant un pèl més enllà i ser una mica valents.

Dic això a tenor de l'article que publicava l'amic Francesc Masriera, regidor de CiU, a Capgròs fa ja uns quants dies, a rel de la posada en marxa de l'edifici d'oficines de Can Xammar, obra de Manuel Brullet, que per alguns dialoga amb la Muralla que ha recuperat la ciutat del segle XVI i per altres, la desmereix. Val a dir que tant la recuperació del bé patrimonial com les oficines ha estat feta per l'empresa municipal PUMSA, que presideix un servidor, i que fa dos diumenges va organitzar unes visites públiques a l'entorn.

Ja en vaig parlar una altra vegada, a rel d'una visita d'obres. Hi ha dos corrents, principalment: els que pensen que la ciutat va reescrivint-se com un palimpsest (imatge de l'urbanista Manuel de Torres), juxtaposant elements provinents dels nostres 2000 anys d'història i afegint-ne de nous (ben bé el que hi ha a Can Xammar), i els que pensen que les ciutats han de conservar un aire concret aturat en un temps determinat (model Pals), amb la mínima intervenció possible. Fins i tot, fent que les noves construccions siguin obligades a mantenir aquell aire. Jo, per una ciutat com Mataró, opto clarament pel primer. Això no vol dir que m'entusiasmi l'edifici de Brullet: en tinc la meva opinió però cosidero que això és irrellevant.

El més curiós de tot, però, és que CiU va participar activament en la definició d'aquest edifici, previst a la modificació del Pla General feta el 2002, de manera que els corresponents encàrrecs arquitectònics foren emesos amb vot favorable per unanimitat dels membres del Consell d'Administració de PUMSA, on hi ha representació de CiU. De manera que Masriera ha fet bé: ha expressat la seva opinió personal, però a l'hora de votar el seu grup va creure més oportuna l'opció que finalment s'ha dut a terme i que és just la contrària.