divendres, de març 25, 2011

El dia del Rengle



(discurs d'inauguració de l'Edifici El Rengle)

Sr. Alcalde, regidors i regidores, Sra. diputada, senyors i senyors:

Com sempre, els mataronins ens en sortirem aguditzant el talent, esprement-nos més el cervell, ventilant-lo, pencant des de ben d'hora i sent els primers en la innovació. Des de Miquel Biada fins avui, des de la industrialització a la societat del coneixement, ens n'hem sortit així i així ens en sortirem.

Per aguditzar el talent amb els requeriments del segle XXI tenim el Tecnocampus (TCM), aquí al costat: universitat, noves empreses, transferència tecnològica, congressos, invents. Però per retenir el talent, cal que ens arrisquem una mica més. Aquest edifici que inaugurem avui és aquest risc, aquesta mirada endavant, aquesta confiança en què la innovació i la creativitat no volarà, sinó que concentrarà noves activitats i velles activitats en un gran projecte per situar Mataró en la millor posició en aquest món tan incert, tan exigent.

Ja ho teníem clar fa anys. Quan vam apostar pel coneixement i la innovació com un dels valors a potenciar a la ciutat, tant per sectors madurs en reconversió (a la ciutat del gènere de punt) com en sectors emergents pels quals no podem perdre passada. I ho teníem clar fins i tot quan les magnituds de l'economia eren favorables: En 10 anys, 10.000 persones van incorporar-se al mercat de treball i creixia el nombre d'empreses. Aquella visió estratègica, que pensava a llarg termini, s'ha ensopegat amb la crisi que vivim ara. Una crisi dura, que afecta molts sectors i moltes famílies. Però que, a diferència de les altres que a la ciutat hem viscut, la vivim amb les bases ben fortes per la recuperació: apostant per la formació i creant les infrastructures que l'han de fer possible.

La crisi, doncs, la vam afrontar amb dos pilars molt sòlids: una gran inversió centrada justament en la recuperació i reconversió de la nostra economia, d'una banda, i un projecte clar de com havia de ser el futur. No estem fent un edifici aquí i un altre allà, estem posant a la pràctica un gran projecte de canvi estratègic de la ciutat. No estem picant pedres sinó fent catedrals, com diu aquesta famosa analogia.

Hi havia més opcions, és clar. La que sembla més lògica, aparentment, era la d'aturar-ho tot fins que passi la tempesta, a mig camí entre la por i la prudència. La por, sobretot, als sacrificis que hem hagut de fer: una inversió així en un període de problemes importants de finançament, especialment al sector públic, només es pot afrontar amb les idees clares i amb sacrificis. Qui alguna cosa vol, alguna cosa li costa. Ara ja som en el millor lloc de sortida. Ara ve l'hora de recollir-ne els fruits.

Aquest és el paper de l'Ajuntament, el de liderar els projectes per crear les bases sòlides de la recuperació. Aquest és també el paper que s'encomana a l'empresa municipal PUMSA. Però l'objectiu, el protagonista d'ara, és la gent, la societat, les empreses.

El Rengle és el nou districte econòmic de Mataró. El seu èxit, que el tindrà, es basa en una combinació imbatible: La creació de coneixement, l'emplaçament (davant un mar magnífic i amb vistes als nostres turons), les comunicacions, la qualitat (vegeu si no la qualitat arquitectònica d'aquest edifici) i també la barreja d'usos: aquest territori funcionarà perquè cada dia s'hi treballarà, s'hi dormirà, s'hi passejarà. I aquesta combinatòria és clau per la ciutat creativa, moderna, atractiva i competent que volem.

Mirin, aquest és un edifici de 30.000 metres quadrats de sostre en és un sector amb 150.000 metres quadrats de superfície. Hi ha quatre plantes sobre rasant i dues més sota l’edifici per més de 300 places d’aparcament i magatzems. Les plantes destinades a empreses i negocis obren avui amb un 57% d’ocupació. Déu n’hi do: hi ha feina a fer, encara, però partim molt bé: són empreses que han cregut. La climatització està connectada al Tub Verd, una altra de les apostes singulars de la ciutat per l’aprofitament energètic i la reducció de CO2.

102 milions d’euros d’inversió pública al sector d’El Rengle, entre aquest edifici, el TCM i la urbanització (primer el Parc de Mar, després els carrers, etc...) que estan donant els seus fruits al sector privat. Fa uns mesos, obria un hotel i una residència i ara ja s’estan construint 228 habitatges, més dels 50% dels previstos. El nivell d’ocupació d’empreses d’aquest edifici, com els deia, i molt especialment el nivell del TecnoCampus, que ha estat un èxit, completa una molt bona resposta del sector privat al repte que hem proposat a la ciutat aquí mateix.

Un parell de coses molt breus per acabar. La primera, una obra d’aquesta envergadura, com poden suposar, ha significat l’esforç, la bona professionalitat i la dedicació de molta gent. Des de l’arquitecte (Manuel Ruisánchez)  fins a l’empresa constructora i els seus treballadors, des dels treballadors de PUMSA fins a altres professionals que s’hi han dedicat, des de les empreses que han apostat per ser les primeres en venir fins el consell d’administració de PUMSA (també el de l’anterior mandat)... És una obra d’un veritable procés col•lectiu que requeriria agraïments a cada un dels que ho ha fet possible, i que ara vull donar-los conjuntament.

La segona, si em permeten, és la de dir-los que, amb tota probabilitat, aquest serà el darrer acte públic en el qual m’adreço com a president de l’empresa municipal PUMSA. Encara que no s’ho creguin, potser, els he de dir que ha estat un plaer, ha estat també una font d’aprenentatge (mai no s’ha de perdre la voluntat d’aprendre) i un honor treballar amb magnífics professionals i empreses. Espero no haver espatllat massa coses i, sobretot, passar el testimoni a un nou corredor que tingui coratge i molt clar, com hem tingut, on és la meta.

Bon dia.



[Vegeu també els posts  El Rengle creix, A punt per fer empresa, 2010, l'any del TecnoCampus i Fer empresa al Rengle.]
Fotos: El Punt i Capgròs. Vídeo: Clara films.
Vegeu cròniques a Capgròs, El Punt, Mataró Notícies, m1tv.