dijous, de març 03, 2011

Innerarity: el mercat és d'esquerres

Fa uns dies vaig poder assistir al primer dels debats que el PSC ha organitzat per animar a la reflexió sobre el projecte que cal renovar a la tardor. No tinc ni temps ni espai per parlar del conjunt de les intervencions, totes molt oportunes, sinó tan sols d'alguna de les coses que va dir Daniel Innerarity, un dels assagistes més lúcids que tneim a Espanya.

Innerarity va començar defensant les mesures del Govern Zapatero. En contra de l'opinió majoritària en força sectors d'esquerres, que acusen l'executiu espanyol de doblegar-se als mercats financers, Innerarity creu que Zapatero està preservant l'Estat del Benestar justament dels embats que està rebent arreu del món a rel de la crisi. Això és el que subjau de les reformes, especialment dels darrers acords amb els agents socials.

I va dir encara alguna cosa més. Primer, que enlloc de plorar per la pèrdua dels valors o per la primacia dels dels altres, cal cercar en la societat actual on són les oportunitats de reforma, que no són on eren abans. I n'hi ha moltes. segon, que el ercat és un invent socialdemòcrata i que s'ha de defensar. Precisament, regular els mercats vol dir que funcionin millor com a tals, evitant situacions de monopoli o desigualtat.

Em va agradar el to, els reptes que plantejava, la defensa sense embuts del lloc del progrés en la convulsió política i econòmica actual. sense embuts i sense complexos. I també sense estar a la defensiva. El moment és nostre.