dimecres, de març 30, 2011

Unir barris, encara


Un dels objectius més importants de l'urbanisme mataroní en època democràtica, consistia en la tasca d'unir la ciutat 'relligant' (paraula de Manuel Mas) els barris que hi havien sortit com bolets a l'expansió demogràfica dels anys seixanta i setanta. Aquell projecte, culminat de forma magistral per la urbanització de la Via Europa i entorns (any 1996... el de l'aprovació de l'actual Pla General), ha estat un èxit amb tots els sentits. La capacitat d'homogeneïtzar la qualitat urbana i sels seus serveis ha estat, sens dubte, reforçada. I els nous problemes a què s'enfronten aquests barris (immigració, envelliment), serien sens dubte molt menys governables si prèviament no s'haguessin posat les bases urbanístiques que ho resolguessin.

Encara queden algunes peces que, per diferents raons (una d'elles, l'obsolescència més tardana de les activitats que s'hi desenvolupaven) han hagut d'esperar més. Una d'elles és la vinculada a la Carretera de Cirera, on fins fa ben poc hi havia la planta central de la marca Abanderado, ara traslladada en molt bona part al Rengle. El 2006 hi hagué una modificació del Pla General per poder preveure'n el seu desenvolupament i ahir vam presentar el Pla de Millora Urbana.

L'objectiu principal és donar continïtat de trama urbana entre el barri del Camí de la Serra (un dels 'nous') amb el de Cirera (un dels 'antics'... però tots dos de la segona meitat del segle XX) i que combini, per tant, els usos: es manté una activitat econòmica important de caràcter terciari (el 30%), es preveuen zones verdes i equipaments de manera rellevant (un d'ells, l'escola Marta Mata, només pendent de la Generalitat) i també habitatges, bona part dels quals amb règim accessible. També s'ha tiongut en compte la qualitat de l'arquitectura, la dotació d'aparcament (nes 1500 noves places) i alguns canvis de l'entorn, com l'ampliació del CAP del barri, molt a prop.

El projecte tamé preveu reformes importants a dos carrers adjacents. La citada Ctra. de Cirera, que passa de ser un carrer marginal (és a dir, del marge del barri) a un de central, i la Ronda Dr. Ferran, un dels nervis del barri, que també serà arranjada.

Crec que és un molt bon projecte. I un bon símptoma, potser, que s'anima l'activitat. Veurem.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ubanitzar per fer mes vivendes?? justament ara, amb la de vivendes que hi ha ara al mercat??? Quin cost te aixó per les arques publiques??

Justament ara que l'ajuntament, com a membre del consorci que goberna l'hospital, amb la crisi economica com a excusa, tanca l'ala psiquiatrica, mes de 100 llits i redueix el ritme dels quirofans.

Amb l'atur que hi ha?? que no sabeu que el primer generador de malalties mentals son les angunies i tensions provocades per situacions prolongades d'atur?? Heu parlat amb algún especialista??

Es com si en un cas de terratremol, tanquessim el servei d'urgencies. Es una mesura injusta i sense justificacions.

Respecte als quirofans, es que no hi han llistes d'espera? si a tu et tinguessin que operar i et donguessin els plaços que patim la resta de mortals, ja m'agradaria veure't la cara. Per es clar, oblidaba que la majoria dels que esteu al poder aneu per mutua privada al luxós "Hospital de Barcelona" i per tant no saps de que parlo.

I am respecte a tancar 100 llits... aixó que vol dir? que el hospital estaba sobredimensionat? No. no fa gaire van transferir un familiar meu a Can Ruti perque no hi havien llits.

Vol dir que la gent no es posa malalta? No

Vol dir que la gent es guarirá abans i podreu fer mes via? no. Els metges enviaran abans a la gent a casa "perque son las instruccions que tenim" tractant de salvar el seu lloc de treball i oblidant els seus juramemts. Ja veurem cuanta de la gent que será enviada prematurament a casa seva tindría que estar per les precaucions mes elementals encara uns dies mes a l`hospital.

Es retalla en altres coses, pero en salut es la última cosa en la que es talla.

Dieu que la vida humana no te preu, pero vosaltres, no teniu escrupols en ficar ma en el sistema de salut publica per retallar despeses que es podrien retallar d'altres formes i d'altres coses. Per posar nomes un exemple, Optimitzant la plantilla de funcionaris municipals i fotent al carrer als tocagaites inutils que tenen un carrec public i que no durarien ni cinc minuts a la empresa privada en un carrec de igual responsabilitat. (ai, no, perdona, oblidaba que molts de aquest puestos son ocupats per designacio directa del partit politic al poder amb gent amb carnet del partit i que els altres son funcionaris "palmeros" que viuen del cuento.)

Pero no, ara el que toca es fer mes cases. Com si els bancs no tinguessin les mans plenes de vivendes embargades i desocupades.

Si pasés alguna desgracia per desatenció deguda a les retallades que heu feta l´hospital, l'unic consol que em quedaría sería que als individuals responsables de les administracions titolars del consorci sanitari del maresme us encausesin criminalment com a responsables ja que podent fer quelcom per ajudar a qui us vota, vau fer el contrari i vau decidir ajudar als vostres amics constructors que durant anys, s'han estan inflant de calers gracies a la permisivitat dels ajuntaments i a las hipoteques que els soferts ciutadans de a peu hem tingut que anar asumint per tenir una vivenda digna.

No se qui pren decisions en aquest ajuntament, pero ja li val. Cada dia tenim mes la sensació de que esteu en un altre planeta.