dimecres, de desembre 07, 2005

El despullament *

L'exposició de Perico Pastor a Àmbit, que commemora la primera des de 1989 en aquesta sala, permet, a banda d'una evolució magnífica del seu discurs pictòric, llegir-hi una mena de sincretisme que, com a resultat, obté un conjunt d'obres vitalíssimes. Són capaces de traslladar-nos des d'escenaris quotidians intensament viscuts (el carrer, l'acte sexual, el repòs), amb els seus plaers (la contemplació, l'erotisme), com d'altres (el desert, el mar) més propis de la introspecció i la meditació.
:
La seva tècnica combina també el traç lliure, sovint amb fons blanc, amb un ús acurat del color, contundent per a determinats fons i precís per determinats elements que, fan d'espurna. Prova d'això, potser, són els quadres que n'he dit introspectius: el traç exacte de l'aigua encès només pel color de les algues o el traç lent del desert trencat pel color dels cactus.
:
Més diàlegs. El de l'abstracció i el de la concreció, com les dues versions de la mateixa figura en un díptic vermellíssim trufat d'or. El del traç espontani de tinta, que els xinesos usen per la recerca de la causa, no la conseqüència de les coses, amb l'experiència del còmic i la caricatura, essencial en la trajectòria de Pastor i d'altres pintors de la seva generació. O el diàleg entre les figures individuals i la senefa, o la convivència entre els esquitxos de Pollock i els traços de Chillida, o el descobriment que les geometries de Miró no eren sinó el matoll de pèl púbic o de pit que les figures de Pastor exhibeixen sense vergonya. El despullament (en castellà, 'despojamiento' o 'desnudamiento', treure's del damunt el que no compta), potser aquesta és la idea que resumeix l'actitud de les peces que us esperen en la prestigiosa sala de Barcelona.

* Article publicat a la revista Valors (desembre de 2005). Fotos, del bloc de Pastor i del web de la Galeria.

Perico Pastor exposa a la galeria Àmbit (Consell de Cent 282, Barcelona) és oberta fins el 17 de gener de 2006.

2 comentaris:

Albert ha dit...

Aniré a Àmbit perquè Pastor m'agrada, de fet tinc 3 litografies d'ell. M'agradaria que donessis una ullada a les 4 darreres entrades meves perquè hi veuràs com pencava fa anys

Ramon Bassas ha dit...

Albert,
Ho he vist. Sembla mentida com tornen els mateixos personatges, exactament els mateixos... Només faltes tu, lluitant com ho feies aleshores.
Ves a Àmbit. T'agradarà molt, ja veuràs.