dimecres, de març 10, 2010

De quin mal hem de morir

Em fascina una notícia com aquesta de l'altre dia a El Periódico: «Per 5.000 euros podrem saber les nostres malalties futures». Ho diu el doctor Xavier Estivill, coordinador del Programa 'Gens i malaltia', en una entrevista de Cristina Savall prèvia a una conferència que havia de fer.
:
De fet, "això encara no és possible", avisa, "però la tecnologia ja ens permet analitzar de manera completa el genoma d’una persona. Abans aquest estudi costava més de 100.000 euros. A finals d’any serà possible per 5.000 euros. En el genoma s’hi troba la informació de les malalties que patirem i això és vital per prevenir, diagnosticar i tractar. La tecnologia avança ràpidament però el coneixement dels metges no va a al mateix ritme". Glups.
:
Estivill creu que la inormacó podria ser utilíssima de cara a prevenir el càncer. "I també per combatre malalties psiquiàtriques o cardiovasculars, que tenen un alt índex de morbiditat i mortalitat", afegeix. "Ens informarà sobre les maneres més efectives de vèncer la malaltia. El futur de la medicina radica a identificar els factors genètics implicats en les malalties comunes, com ara l’asma, la diabetis o la hipertensió".
:
L'abaratiment progressu del procés i la rapidesa dela seva immediata concreció obre infinites possibilitats. D'entrada, per canviar la percepció de la malaltia com quelcom que ens ha de passar 'el el futur'; ves per on, resulta que ja les tenim determinades en néixer (o abans!) i que les nostres eleccions futures (entre elles, la seva prevenció), o l'atzar, les faran germinar o no. I moltes més que podem imaginar.
:
També obre una inquietud. La de l'estigma des del neixement; la de la tutela de l'Estat (o qui sigui) per tota la vida; la de la discriminació. O que, com sempre, aquestes avenços ens els quedem al pis de dalt. Per tant, al costat de la ciència hi ha d'haver altres reflexions. La de l'ètica, sens dubte, per reflexionar sobre els nous límits que aquests avenços imposen (val tot?). I també la de la política, perquè realment siguin avenços per als homes i dones lliures, i perquè arribin a tothom.
:
Foto: Consol Bancells.
:
Publica un comentari a l'entrada