diumenge, d’octubre 03, 2010

Tesi doctoral

Fa us dies un amic meu em va convidar a la lectura de la seva tesi doctoral. Com que faltaven dies, vaig poder programar-me bé l'agenda per poder encabir-ho. Mai no hi havia estat, en un acte així. La curiositat per veure com es desenvolupa, que m'hi convidés aquest amic i el tema que s'hi desenvoluparia van ser motius de pes.

Per un doctorand, l'esdeveniment és de gran simbolisme. Significa la culminació d'anys d'estudis i de molts esforços. Hi convida no tan sosl amics o companys, sinó també familiars. Ignoro quina és la perspectiva de la Universitat, però sospito que se li atorga gran consideració en ser designat el grau més alt que es pot donar en un centre universitari. Els assistents, finalment, tenim una sort immensa. Podem assistir, en una mica més d'una hora, a la presentació d'una tesi i a la seva avaluació per un tribunal composat (almenys aquell era el cas) per eminents mestres.

Vaig preguntar-me (perquè no ho sé) quants actes com aquest se celebren cada any, o cada mes, a Barcelona. Fora dels molt especialitzats i tècnics, sovint amb membres del tribunal d'altres països i lectura en anglès, crec que algunes tesis presenten un interès que va molt més enllà dels quatre que se n'assabenten. De seguida vaig pensar que les letcures, que són públiques o semi-públiques (ningú no em va preguntar on anava), podrien anunciar-se arreu i facilitar que s'hi assistís, o que s'enregistrés per a la seva difusió, o que es lliurés un dossier de premsa per si algun mitjà ho vol seguir, o el que sigui.

Reticències: Que si a més públic més risc de descontrol i desconcentració. Que no és gaire bonic exposar-se a més llum si, especialment, el tribunal ha de centrar-se també en els aspectes crítics del treball. Que es fa en hores intempestives. Que hi hauria el risc de primar l'"espectacle" contra el rigor. Que si ja costa arrossegar públics en conferències 'normals', imagina't una tesi...

Però els asseguro que els beneficis serien superiors. Per apropar el món acadèmic a la societat, de la que tendeix a distanciar-se sovint (potser per analitzar-la millor?). Per donar a conèixer els nous experts que la Universitat està generant. Per descobrir l'originalitat dels punts de vista (en això consisteix el treball, en part). Per valorar-nos tots una mica més, per aixecar l'ànim d'un món que diu que tot està perdut i per celebrar la capacitat dels nostres congèneres.

Foto: Portada d'un disc del Meswy, artista de hip hop.