dimecres, d’abril 25, 2012

Les benedictines de Mataró, a Montserrat

M'he assabentat que el Monestir de Sant Benet de Montserrat està organitzant una passejada per conèixer millor la història de la seva comunitat de monges, commemorant els 60 anys de la seva fundació. El cert és que s'ha creat el Servei als Arxius de la Federació catalana de Benedictines a fi de conservar i mantenir els arxius de les tres comunitats amb més anys d’ historia (St. Pere de les Puel·les, Barcelona, del s. X; St. Daniel, Girona, també del sX; i Sant Benet de Montserrat, Monestir de Sta. Clara de Barcelona, del s. XIII). 

L'arxivera que hi treballa guiarà la visita, que serà el dissabte 19 de maig de 2012 a les 9,30 del matí, al propi monestir. Es pot demana r més informació i fer reserves demanant per Irene Brugués o Coloma Boada al correu elecrònic saf.mbc@gmail.com

Tot això ho explico perquè la trobada anirà a peu del Monestir de Sant Benet fins a l’antic Monestir de Santa Cecília de Montserrat, on s'hi celebraà el seixantè aniversari de la unió de les dues comunitats: Santa Clara de Barcelona (del s. XIII) i Sant Benet de Mataró (del s. XIX), per formar-ne una de nova: Sant Benet de Montserrat. Sí, fins el 1952, Mataró va tenir una comunitat benedictina femenina.

El bloc de Joan Roldós explica així la seva situació a la Guerra Civil:
Anomenat també Convent de les Benetes, estava situat entre els carrers d’Argüelles, Onofre Arnau, Cisneros i Nou de Caputxines, i estava dedicat a una estricta clausura. Però la vida tranquil·la d’aquelles monges es va veure sobtadament trasbalsada per les turbes fanatitzades que el saquejaren i l’incendiaren pel juliol de 1936. Posteriorment l’edifici es feu servir de magatzem municipal, acumulant al seu interior gran quantitat de restes procedents d’altres edificis religiosos també destruïts que s’anaven convertint en llenya que es repartia entre els més necessitats com l’Hospital i l’Asil de les Germanetes del Pobres entre d’altres.
O sigui que el convent que acull la Teresa Forcades té un dels seus orígens a la nostra ciutat.Una bona excusa per anar-hi.
Foto: Vista des de l’hort del Convent de les monges Benetes (Fotografia: Marià Ribas. M.A.S.M.M.)