diumenge, de juliol 08, 2012

El bisbe i les cuixes


Aquesta és una foto penjada al Facebook del bisbe de Solsona, Xavier Novell, un home de la meva edat (joveníssim, doncs) que va acompanyada del següent comentari:
Confirmacions al Palau d’Anglesola

El cap de setmana passat, vaig confirmar 9 adolescents al Palau d’Anglesola. Com sempre que vaig a aquesta parròquia, vaig tenir el goig de retrobar moltes persones conegudes i estimades.

Tres confirmands no vestien adequadament i al final de la celebració ho vaig dir públicament, per tal de corregir-les i de recordar a tots els fidels que a l’església s’hi ha d’evitar els vestits inadequats. Moltes persones em varen felicitar per aquestes paraules, perquè també els va semblar escandalós la manera de vestir d’aquelles noies.
Ahir se'n feien ressò alguns mitjans. A mig matí Facebook decidia retirar els comentaris d'aquesta conversa, que va provocar la indignació dels altres un cop fou anunciat pel propi Novell a la xarxa social. El primer que cal dir és que aquest bisbe és un veritable animal comunicatiu: ben plantat, bon orador, amable en les formes, destre en l'ús de les xarxes, hàbil en la gestió de la informació i sense por ni complexos en entrar en temes polèmics. La prova és aquest botó.

El segon que cal dir és que, quan vaig llegir el comentari, vaig estar d'acord en el fons, però no en les formes. El fons, és a dir, que a missa s'ha d'anar vestit adequadament, sé que quedo una mica carca si ho defenso. Però ho crec de veres. Sense entrar en exageracions, crec que els usos en el vestir no són cap tonteria, formen part dels elements no verbals que ens fan sintonitzar o no amb l'entorn. "Anar mal vestit", que ja sé que és subjectiu, és una manera de protestar, per exemple... fins que la moda ho assimila (mireu els texans, o els texans trencats, o les vambes, o els calçotets i tangues a la vista de tothom). I no, no trobo bé que un arribi a l'oficina com si anés a la platja, o vagi a un casament com si anés d'excursió. De manera que trobo que a missa s'hi ha d'anar, almenys, sense fer el notes. I usant el sentit comú. Fins aquí ok.

Però les formes no em semblen les més adequades, també ho he de dir. Dir en públic que tres mosses de les que van a confirmar (¡amb el que costa!) van inadequadament vestides, quan -com es pot veure a la foto- encara van prou arregladetes, em sembla una falta de tacte semblant a la que es pretén denunciar. A més, posar-ho al Facebook amb foto inclosa ho trobo bastant denigrant. Ja no em ficaré en què un bisbe ha de ser el primer en practicar els valors cristians, entre els que no hi entra escarnir les noies confirmades en públic, que jo sàpiga. Ni en l'obsessió del jove, joveníssim deia, bisbe Novell en ser l'abanderat de la dreta episcopal catalana, ai no, espanyola. Ja s'ho farà. Independentment de tot això, l'actitud és reprovable i no m'estranya que la xarxa se l'hi hagi llançat al damunt.

I el tercer que vull dir és que el que em preocupa més del comentari del bisbe al seu Facebook és que ens faci fixar més en les cuixes de les noies o les cames dels nanos que no en el seu cor, en el seu vestit més que en el compromís que adquirien davant Déu, en el protocol que en la fe. Sempre denuncia que la societat fa el contrari, ¿oi? ¿Escandalós? Sí.


2 comentaris:

Jordi Morrós Ribera ha dit...

Com diria Sant Tomàs "si no ho veig no ho crec !", i perdoneu si pot semblar irreverent, però no en tinc gens la intenció.

Aquest bisbe tan jove i tan prometedor sap en quin món viu?

I el que va dir sobre la llargada dels vestits de les noies, va ser abans o després de fer-se la foto? Suposo que lo de penjar-ho al Facebook (un altre que tampoc no sap utilizar les xarxes socials) no ho faria amb l'iPad des de la mateixa sagristia del temple.

Em pensava que això només passava Ebre enllà, com a la diòcesi d'Alcalà de Henares on tenen un bisbe expert en fer homílies de Divendres Sant per TVE2, però ara també ho tindrem a Solsona pel que es veu ja que si Déu vol li queden molts anys d'episcopat solsoní si és que no el promocionen qui sap on.

Ramon Bassas ha dit...

Jordi,
Viure de l'Ebre ençà, o ser jove, no cura ningú.