dilluns, de febrer 24, 2020

La vida aèria



"He tornat a la fe perquè sóc un racionalista de tarannà escèptic" (p. 37)

"L'heterodox ortodox és aquell que ha transformat la transgressió que implica tota forma d'heterodóxia en un dogma rígid, en pura ortodòxia. Avui l'esfera de l'heterodóxia ortodoxa està inequívocament representada per la correcció política " (p. 102)

"L'autoestima és l'erotisme trist i narcisista d'aquells a qui no vol ningú i es veuen obligats a estimar-se a si mateixos" (p. 139)

"Actuar amb rectitud o bé actuar bondadosament. Les dues coses solen ser incompatibles." (p. 188)

"La dessacralització i la secularització, la destrucció dels grans ídols, no ha portat un alliberament de la humanitat sinó, justament, a una renovació i revitalització d'ídols insignificants i molt més perillosos. Hem abandonat la catedral per entrar a la secta." (p. 199)

"Quan som petits estem malalts, i la convalescència sol ser agradable pel que té de ruptura de la rutina. De grans, en canvi, som malalts. (p. 273)

"La vida pública té un altíssim component erosiu. Sense un cert caràcter, la possibilitat de transformar-se en un petulant imbècil vanitós, o en una espècie de caricatura d'un mateix que repeteix d'un mateix allò que els altres esperen que sigui un mateix, és altíssima" (p. 279)

"Per 'tradició [alguns] noentenen el conjunt de sediments civilitzatoris que al llarg dels mil·lenis van possibbilitar que els homínids es transformessin en persones, sinó un conjunt de fets ultraconjunturals —i sovint banals— triats arbitràriament." (p. 288)

"La gran literatura fa veure que explica coses però, en realitat, es limita a sonar d'una determinada manera." (p. 326)

Ferran Sàez Mateu, La vida aèria, Barcelona, Pòrtic Ed., 2019.