diumenge, de gener 09, 2005

Nou centre cívic | Cuina mataronina

A la plaça de López Miravete
centrecivicpdb Foto: Óscar Rojano
Aquest matí hem inaugurat el nou centre cívic de Pla d'En Boet / Peramàs-Esmandies, el més gran de Mataró, amb una gentada que omplia a vessar els seus extensos passadissos i sales. Ha estat una gran festa, especialment pel que significa de recuperació d'un gran espai (on antigament hi havia l'empresa Tesa) per a veïns en forma d'equipaments, habitatges i zones verdes. La notícia del dia ha estat que la plaça podria portar el nom de José López Miravete, si s'aprova l'anunci que l'Alcalde ha fet en el seu discurs (reivindicatiu del fet de viure a Pla d'En Boet), davant la seva vídua, l'Antonia, i el seu fill, en Santi (que ha parlat en nom de l'associació de veïns del barri).
:
López Miravete, traspassat fa uns anys, a qui tots recordarem per la seva força encastada rera unes ulleres mítiques de cul de got, i especialment per la seva simpatia, és la viva imatge dels pioners dels barris crescuts a rel de l'onada migratòria dels anys cinquanta i seixanta. Amb el foment de la vida associativa, esportiva o cultural del barri, la seva lluita fou cabdal per poder gaudir d'un nivell de benestar i de serveis, alhora que de sentiment de pertinença, que avui queda reflectit en aquest nou equipament. El vaig conèixer gràcies al PSC, on va enorgullir-nos amb la seva militància exemplar. Però la seva tasca pel barri, i pel futbol mataroní, va transcendir ideologies i partidismes.
:
També ha estat un dia clau per al regidor Ivan Pera, qui ha parlat en primer lloc amb unes paraules ben clares i contundents respecte al que anàvem a fer allà. Per als que s'omplen la boca amb el tema de la participació, deu haver estat una lliçó magistral.
:
Cuina mataronina: tres propostes
:
Aquests dies, a Mataró, s'han fet tres publicacions que tenen un denominador comú: la cuina. La primera és el volum Una Andalucía lejana, homenaje a la mujer andaluza, de l'amic Paco Torres. Es tracta d'un interessantíssim repàs per la vida d'unes quantes dones i les seves famílies, algunes persones de les quals coneixo. La característica comú de totes elles és que han emigrat d'Andalusia a Mataró, cada una d'elles explica almenys una recepta de cuina que identifiqui el record amb la seva població d'origen. La segona és el calendari d'enguany que l'Ajuntament ha fet adreçat a les persones grans. És un instrument per donar a conèixer els serveis més útils a aquest col·lectiu d'una manera amena. El tema d'enguany són dotze receptes de l'Àvia Remei, la Remei Ribas, que ha col·laborat amb l'Ajuntament amb tallers específics per cuina a persones amb dificultats, amb unes fotos de la Becky Lawton. I la tercera és el catàleg "Fer bullir l'olla... al Maresme", que ha editat el Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme que inclou força restaurants de la ciutat, cada un dels quals també ofereix la recepta d'un dels seus plats predilectes.
:
Sovint penso que prestem poca atenció a la cuina local, la creativitat i diversitat de la qual és notable, i potser no la sabem valorar prou. Sospito que endinsar-s'hi i conèixer-la a fons seria una aventura memorable, per molts. Ara que redescobrim Peret, gaudim d'una colla castellera en alça, tenim una pica a la nova Flandes que és Xina, preparem un centre de creació musical i mig dissimulem l'orgull de tenir l'actor porno més de moda, podríem afegir-hi aquest altre element de la nostra genuïna aportació a la cultura popular del nostre temps. :)