dimarts, de juliol 10, 2007

El Rengle avança | Ressorgiment cristià? | L'ètica dels blocs

El Rengle avança
:
Aquests dies l'empresa municipal PUMSA ha iniciat les obres que, en un parell d'anys, ens han de portar a un edifici d'empreses, més de 30 mil metres quadrats de sostre, que se sitaran al costat del futur complex universitari i d'innovació de TecnoCampus Mataró. Amb una inversió de prop de 20 milions d'euros. Es tracta d'empreses d'alt valor afegit que es nodriran del pool tecnològic i empresarial que significarà aquest important enclau de la ciutat. El Rengle és un dels sectors que, urbanísticament, s'ha planificat en el mandat anterior i que en aquest es desenvoluparà. Barreja els usos (habitatges -molts de protecció oficial-, zona verda, activitat terciària, universitària, equipaments...) i respon a l'aposta pel futur que la ciutat ha fet. I que ja s'acosta. Foto: El solar on s'ha començat a construir (R. Gallofré / capgros.com).
:
Ressorgiment cristià a Europa?
:
Un interessant article de Philip Jenkins (foto) al web de Foreign Policy anuncia un ressorgiment de la fe cristiana a Europa a partir de diversos fenòmens. Una mena d'emmirallament davant l'Islam, que aporta el debat sobre la presència de la religió a l'espai públic, la pròpa aportació de la fe cristiana dels immigrants de països africans, asiàtics i llatinoamericans, el creixement a partir de petits nuclis, petits (o grans) nodes d'una xarxa informal i versàtil (no són així les xarxes fortes, avui?) i, especialment, un cert reconeixement del cristianisme com a element fundador de la cultura democràtica occidental. Recorda Jürgen Habermas, a qui presneta com a "veterano filósofo alemán de izquierdas" que "asombró no hace mucho a sus admiradores al afirmar: “El cristianismo, y sólo él, es la base suprema de la libertad, la conciencia, los derechos humanos y la democracia, los puntos de referencia de la civilización occidental. Todavía hoy, no tenemos más opciones [que el cristianismo]. Seguimos alimentándonos de esta fuente. Todo lo demás es cháchara posmoderna”".
:
Potser així puguem tranquil·litzar aquells que, com Martin Kluger, entrevistat ahir a "La Contra" de La Vanguardia, proposen una mena de cristianisme a la defensiva més preocupat per l'embolcall que pel contingut, em sembla. Això sí, seguint amb una mena de "sortida de l'armari" de les identitats que em temo que viurà la nostra època, amb un caleidoscopi de diversitat cristiana inclosa. I, lluny d'una amenaça, per Roma hauria de ser una oportunitat.
:
L'ètica dels blocs
:
A la mateixa revista apareix un ineteressant article de Lluís Bassets en el que reclama l'adopció d'un codi ètic similar al periodístic al conjunt de la blocsfera i anima els periodistes a participar-hi activament. Pel periodista i blocaire, "la veracidad, la lealtad a los lectores, la disciplina de la verificación, la independencia en relación a las fuentes de las informaciones, el escrutinio de los gobiernos y administraciones, el servicio al pluralismo ideológico y social, la atención al interés general, y tantos otros conceptos básicos en la prensa ideal, se hallan en un proceso de profunda erosión" i creu que la xarxa ha de liderar una rectificació. En Saül Gordillo, a Londres, va proposar començar pels blocs polítics catalans. Perfecte.
:
Publica un comentari a l'entrada