divendres, de setembre 26, 2008

Madrid se'n va de les inversions

L'Ajuntament de Madrid, el més endeutat d'Espanya, paralitzarà el conjunt del pressupost d'inversions del mandat. Diu l'Alcalde Ruiz Gallardón (PP) que no tindrà recursos suficients. Certament, la situació econòmica del país i, de retruc, la financera dels ajuntaments, no es troba per gaires pressupostos expansius. De manera que tothom haurà de revisar el seu programa d'inversions, d'ajustar el seu pressupost corrent i d'afinar les prioritats que, en temps de crisi, han de ser diferents que en temps de bonança.
:
Però justament (com ja sabia molt bé la Bíblia) és en temps de bonança que cal preparar-se per la crisi. No sé si tots ho hem fet bé i probablement no del tot, però és evident que almenys la política local de la capital d'Espanya, en termes pressupostaris, ha estat poc prudent. I les prioritats d'ara no semblen massa bones, segons ja ha dit Pepe Blanco. Ha fet apostes ambicioses, certament (exemple: M30), i ha tingut al seu si inversions de l'Estat que d'altres terrioris no han gaudit de l'estat (exemple: terminal de Barajas), de manera que se n'ha beneficiat el seu PIB i un evident canvi d'escala en la seva posició internacional (El president Maragall ja advertia que Madrid se'n va). Però els riscos de recessió en les economies acostumades a creixements alts són enormes. En aquest sentit, recomano un article d'ahir a El Punt del professor Joaquim Coello sobre la Xina.
:
Veurem els propers dies quines sn les estratègies dels municipis, especialment en l'àmbit de la inversió en infrastructures que apuntalin la productivitat o com s'ho fan per mantenir polítiques de cohesió social en un marc restrictiu de la despesa corrent. Òbviament, hi jugarà força l'estat actual dels comptes de cadascú. I el debat, com sempre que hi ha menys recursos dels que convenen, serà apassionant.
:

2 comentaris:

Anònim ha dit...

MADRID ESTA MOLT I MOLT BONIC,MOLT I MOLT NET,I EN CONSERVACIO CONSTAN,ELS DINERS INVERTITS ES NOTAN.MENTRES TAN BARCELONA,DIA A DIA MES DEIXADA DE LA MA DE DEU.PERO NO HI PODEM FER RES,MADRID SEMPRE TE ALS QUE "MANAN" DE LA SEVA PART,ES LA CAPITAL . JA TORNO A FER VICTIMISMA, NO TINC REMEI. JUGANT AMB BCN........

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim,
Bé, caldrà que manem tots, doncs. Gràcies.