Internet ha dado más posibilidades y aumentado la agilidad de los activistas democráticos, pero también les ha dado nuevos y poderosos instrumentos represivos a los regímenes autoritarios. Según Morozov, "el activismo en Internet es más fácil de estudiar y controlar que el activismo físico y en la calle. ¿Cuál es la ventaja de lograr, gracias a una convocatoria vía Twitter, que 100 jóvenes activistas iraníes se concentren en una plaza a protestar si el Gobierno lee esos mismos mensajes y así se entera de quiénes son estos jóvenes?". Además, los Gobiernos hoy pueden comprar las más avanzadas tecnologías para intervenir comunicaciones telefónicas o mensajes electrónicos, detectar patrones de conducta y estructuras sociales en la Red, así como penetrar los ordenadores de sus enemigos políticos.
Crecientemente, los activistas internautas terminan apaleados o encarcelados y, sin quererlo, sirviendo de valiosos colaboradores del régimen al suministrarle a través de los mensajes electrónicos interceptados los nombres e intenciones de sus aliados. Los cibertontos de hoy ya no son los Gobiernos autoritarios, sino los activistas cuya pasión por la libertad y desesperación ante los abusos de los tiranos los lleva a fiarse demasiado de la privacidad de sus comunicaciones vía Internet.
dilluns, de novembre 16, 2009
Autoritaris 'ciberllestos'
Moisés Naím advertia ahir a El País sobre l'acció dels governs autoritaris a les xarxes socials, on han passat de ser maldestres en el seu ús i víctimes dels moviments democratitzadors, a deixar aquests en ridícul controlant tot el que hi passa, intervenint a través d'intermediaris anònims a sou i, evidentment, reprimint tot aquell qui els sigui una amenaça. Naím posa alguns exemples, especialment de Xina o Rússia, que fan esfereir. Sembla que reinventem de nou aquella prevenció anti-espies sobre la població a la Segona Guerra Mundial i a la nostra Guerra Civil, com ha explicat alguna vegada Javier Marías als seus llibres, especialment el darrer.
:
L'article m'ha fet pensar en l'escepticisme post-il·lustrat, aquell que va descobrir que els avenços en el coneixement i la ciència tans ho són per les bones com per les males causes, i que no és cert que ens portin sempre per bon camí. Les innovacions tecnlògiques d'aquests darrers anys no s'escapen del mateix esquema, malgrat l'ús massivament letal dels avenços tecnològics a la primera part del segle XX ens hauria d'haver previngut.
:
Us deixo amb algun paràgrafs de l'article d'ahir.
:
:
Vegeu també el meu post L'odi a la xarxa.
:
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada