dimecres, d’octubre 31, 2012

El Halloween també és català

Tal dia com avui, fa un any, vaig penjar aquest post [aquí i aquí] i encara penso exactament el mateix. Veig que no vaig tenir cap èxit (tampoc ho pretenia) perquè veig que creixen les embestides anti-halloween vestides d'anti-imperialistes i ara, amb el furor que hi ha, revestides de catalanisme avant-la-lettre. Allà hi deia que tant forània és la castanyada com la ditxosa festa de la carabassa, que cap de les dues són incompatibles i que el problema de fons és el de les dificutats per ritualitzar les nostres relacions amb la mort. I reivindicava Tots Sants, que trobo una festivitat simbòlicament més rellevant. 

La qüestió és que s'ha publicat avui un article de Manel Carrera i Escudé [aquí] al seu meravellós bloc de cultura popular El Tirabou en què desmunta totes les prevencions cap aquesta festa, la compara i insereix en el nostre costum -plenament català- dels dies de culte als morts que van des d'avui fins el dia 2 i conclou amb aquest contundent argument:
"El que és més curiós de tot és que la mateixa gent que rebutja el “Halloween” per ser una festa importada defensi, sense cap mena d’escrúpols, que l’origen dels panellets és àrab o que la festa de Tots Sants prové dels celtes. Ho tenen davant dels nassos i no ho volen veure. Aclariu-vos si us plau, però no rebutgeu les poques pràctiques culturals vives -no folkloritzades- que ens queden d’aquesta festa, encara que a casa vostra no sigui tradició celebrar-les o per molt estrangeres que us semblin"