dilluns, de febrer 18, 2013

El misteri de Pedralbes



El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes fou l’escenari, a mitjan desembre passat, del primer dels Diàlegs de Pedralbes, una fórmula que s’estendrà tot el 2013 per convertir aquesta joia del nostre gòtic en un punt de referència del debat intel·lectual sobre l’espiritualitat en diferents àmbits, dirigit i moderat per Francesc Torralba. El cicle, doncs, s’estrenà amb una conversa sobre les capacitats i dificultats del diàleg entre espiritualitat i ciència per generar punts d’intersecció. La trobada fou entre dos físics, Jorge Wagensberg, conegut divulgador científic a casa nostra, i David Jou, que també és poeta, i ja es pot veure en vídeo, com passarà amb la resta d’activitats programades.

La diferent concepció de la paraula misteri exemplifica molt bé tant les diferències com els punts de contacte de les dues visions. Wagensberg, científic no creient, percep el misteri com una entusiasta invitació a desxifrar-lo, “fent bé les preguntes, és a dir, sense preguntar-se ‘per què’”. Jou responia que per ell, creient, però també podria ser des de la perspectiva no creient, el misteri té més a veure amb l’entusiasme, amb la força que ens hi porta, que no pas amb el propi misteri.

Els Diàlegs de Pedralbes han tingut continuïtat amb la celebració, aquest 22 de gener, d’una suggerent conversa sobre els aprenentatges que ens aporten Orient i Occident, amb la participació de Vicente Merlo, expert en pensament oriental, i de Pere Lluís Font, que ho és en l’estudi i divulgació de la filosofia occcidental. El 12 de febrer, una nova sessió reunirà Arcadi Oliveres i Teresa Forcades per parlar sobre “Espiritualitat i transformació social” i el seguirà una trobada mensual, com dèiem, tractant temes com el silenci, la vida quotidiana, l’absència de Déu, la psicoanàlisi o l’estètica, entre d’altres, amb aportacions de gran interès. [Per més informació: www.fragmenta.cat].

Article publicat a la revista Foc Nou (gener-febrer 2013)