dimecres, de febrer 06, 2013

Teatre en català a TVE

En una pàgina del web de RTVE han publicat les obres que, principalment de 1977 a 1979, el circuit català de la televisió pública espanyola va emetre, talment com ha fet amb les obres en castellà al mític programa "Estudio 1". Ho podeu trobar aquí i aquí les obres en castellà. Jo opino que és una meravella. Primer, perquè de mica en mica es vagi fent públic l'immens i valuós arxiu de la televisió pública espanyola i, sobretot, el que fou emès en llengua catalana. Hi descobrirem moltes coses, joies incloses, i potser entendrem també alguns contextos que ja queden una mica lluny. 

En segon lloc, perquè, fora d'algunes retransmissions esporàdiques, s'ha perdut el costum de fer teatre per televisió. Ha estat substituït, això sí, pel món de les sèries, algunes amb mot bona factura... Però perdem l'oportunitat de veure representades peces com les que, per exemple, hi ha en aquest arxiu, les quals sospito foren produides amb un pressupost molt baix. 

I, en tercer lloc, perquè, com dic, hi ha algunes obres senzillament meravelloses, perfectament interpretades, d'autors catalans i adaptacions, probablement avui amb dificultats de ser reposades al circuït teatral i, sobretot, a l'abast de tothom que estigui connectat a la xarxa. Us ho recomano.