dijous, de setembre 16, 2004

La política com a joc

Claves de setembre
M’arriba també el número de Claves d’aquest mes, que ve amb prou teca. S’obre amb una interessant reflexió sobre la globalització d’Ulrich Beck a partir de la consideració de la política com a joc, que és una d eles teories, crec, més interessants pels que ens dediquem a ella (si no volem acabar deprimits) i sospito pels que l’han de "patir". Un joc, doncs, que té part de simulació i que es basa en regles bàsiques, que necessita que la gent aposti, que s’arrisqui, es llanci sense saber massa si hi ha xarxa... i on les coses s‘haurien de prendre menys a la tremenda. Bé, l’article no va ben bé d’això, però parteix d’aquí. A més d’altres articles, en destaco dos més: un de la professora Belén Barrero estudiant les causes de l’abstenció a les darreres eleccions europees, i un rcull de cites de Sánchez Ferlosio.

Respectar les regles del joc
De nou em toca sortir com a portaveu socialista a l’Ajuntament a respondre un estrany comunicat de CiU sobre la possible instal·lació d’un Corte Inglés a Mataró. Com sempre, no sabem què pensen ben bé del fons de la qüestió. Mentre tant, insinuen barbaritats perquè "emmerda que algo queda", m’imagino. Aquí va la nota que ha preparat el PSC amb les meves declaracions (que inclouen la canya que no s'han atrevit a reproduir):
____________
Ramon Bassas: "Cada dia som més a prop que el Corte Inglés faci de locomotora del comerç de Mataró, perquè els promotors s'acosten a les tesis de l'Ajuntament".

El portaveu socialista creu que "CiU mareja la perdiu: no diu ni sí ni no ni tot el contrari".
El Portaveu del Grup Socialista a l'Ajuntament de Mataró, Ramon Bassas, creu que "cada dia som més a prop que el Corte Inglés faci de locomotora del comerç de Mataró, perquè els promotors s'acosten a les tesis de l'Ajuntament qui, des del principi, defensa que la millor ubicació, i les millors proporcions, es donen en un emplaçament més cèntric i,alhora, més senzill quant a la mobilitat". El regidor socialista ha destacat que "està ben clar que l'Ajuntament col·laborarà en l'èxit de l'operació, però no a qualsevol preu. A banda," segueix el regidor, "tots els compromisos contrets el seu dia al Pla d'Equipaments Comercials són plenament vigents per incrementar notablement la qualitat i la competitivitat de l'atractiu comercial de Mataró".
L'estudi de mobilitat, segons el portaveu, ha estat "clau per demostrar la complexitat de l'ubicació a la Ronda Barceló que, bo i no ser una mala opció, encaria notablement l'operació" que, d'altra banda "sense ella aquest eix de la ciutat que enllaçarà el port i el cas urbà a peu té una potència comercial i d'atracció prou important, de 17.000 m2 de superfície, per constituir-se en un nou pol d'atracció a l'entorn de l'equipament portuari, que també és en transformació".
Ramon Bassas ha volgut així sortir al pas dels comunicat emès avui per CiU, comunicat que "per dir que hi estan d'acord ho critiquen. CiU mareja la perdiu, com sempre ha fet a Mataró en temes de comerç: no diu ni sí ni no ni tot el contrari. Ho va fer en l'aprovació del Pla d'Equipaments Comercials o en la instal·lació del Mataró Parc, mentre l'anterior Govern de la Generalitat defensava una opinió diferent. Això sembla el debat sobre la Constitució Europea: hi ha un gran desordre i no tenen clar res. CiU hauria de dir exactament què s'ha fet malament, cal que concreti les insinuacions que fa, sense cap mena de fonament".
El portaveu socialista ha deixat molt clar que "des d'un principi, l'aposta de l'Ajuntament ha estat la d'ubicar aquest equipament locomotor al centre de la ciutat, fins i tot quan la idea inicial dels promotors fou la de radicar-se a la Via Europa. Aquesta ubicació repectarà del tot la independència de l'Ajuntament, que, en tot cas, respectarà sempre la lliure concurrència i el procediment administratiu. En fi, ben lluny de l'actuació urbanística de CiU a l'Ajuntament de Tarragona, o en l'adjudicació de les empreses de control de la legionel·losi de l'anterior Govern de la Generalitat".