dissabte, de març 08, 2008

Reflexions de la jornada

:
Defensa dels blocs
:
Sense saber-ho, potser, en Jaume Subirana expressa sobre el llibre de Manzano quelcom que podríem usar per contradir els que creuen que els blocs són pur exhibicionisme (o que les metàfores, xorrades; o els relats mítics, antigors; o la televisió, porqueria etc...), quan diu "que les mateixes coses poden ser dites sempre amb noms diversos, que les coses menudes són les que millor contenen la grandesa, que les històries personals són les que parlen a més gent".
Foto: Emili Manzano (TV3).
:
La religió no és privada
:
Del darrer Claves de razón práctica, n'extrec unes reflexions del filòsof alemany Jürgen Habermas que, en una resposta a Paolo Flores d'Arcais, defensa l'expressió pública de la religió. A mi, els arguments sobre la 'privacitat' de l'experiència religiosa sempre m'han semblat poc laiques (laic és allò que pot ser assolit per la plebs), i s'assemblen perillosamet als que diuen que tampoc es pot expressar en públic ni la sexualitat, ni la ideologia ni res que, de fet, ens fa persones. Mireu què diu Habermas:
:
"Desde la Ilustración, las tradiciones religiosas se han visto desafiadas por las pretensiones prácticas del humanismo moderno. Por primera vez tuvieron que entender que la política y la sociedad se basan en representaciones seculares fundamentadas de manera autónoma".
:
"Nuestras sociedades pluralistas en lo que concierne a las visiones del mundo conforman una caja de resonancia sensible para tales intervenciones, porque se encuentran cada vez más a menudo escindidas por conflictos de valores que requieren de regulaciones políticas".
:
"El Estado democrático no debería disuadir ni a los individuos ni a las comunidades a la hora de expresarse espontáneamente porque no puede saber si de lo contrario a la sociedad se le privan de posibles reservas de fundación de sentido e identidad".
:
Monsenyor Gonzàlez Agàpito pensa en veu alta
:
Caldria que miréssiu l'entrevista que Josep Cuní va fer a TV3 a Monsenyor Jaume González Agàpito, l'altre dia. El delegat d'Ecumenisme i Relacions Interreligioses de l'Arquebisbat de Barcelona, que també és de Mataró, i no consta pas precisament com a progressista, diu coses que subscriuria ara mateix sobre l'Església catalana i espanyola.
:
Publica un comentari a l'entrada