divendres, de març 28, 2008

Guillem i la Regla | Cervera i l'esquerra

Guillem i la Regla
:
Us recomano el post d'en Guillem Espriu, regidor barceloní, en la que comenta la recent conferència de l'Abat de Montserrat sobre la Regla de Sant Benet i hi troba paral·lelismes amb la seva pròpia vocació política.
:
Cervera davant l'esquerra
:
I això em porta a recomanar-vos un bon article de l'amic Quim Cervera escrit fa un parell d'anys i que ara publica l'edició electrònica de la revista L'Agulla. Front a l'admiració d'en Guillem (de qui no sospito cap veleïtat creient) veig aquests dies (potser la més eficaç petja real de la Pasqua?) que molts blocaires d'esquerres reparteixen inquina contra el fet religiós, d'altra banda tant present entre les classses populars. No passa res, els entenc. Però m'inquieta que no ens entenguin, que pensin que les coses han de ser 'al seu lloc' i releguin l'esperiència religiosa a l'armari o, més desencertadament, a la ignorància i la dreta. És el que un altre ateu, Savater, designava com a fogueres de Voltaire. (Vegeu, per contra, què deia Montilla aquí i aquí)
:
Conclou Cervera que "aquest es el “drama” que impedeix una anàlisi més pertinent i crítica no simplista del fet religiós per part de l´esquerra, que ajudi a veure’n també les seves dimensions alliberadores i fecundes socialment, amb els seus efectes polítics" i que "caldrà cada cop més un coneixement més proper i positiu per part de l´esquerra del fet religiós, i del fet cristià, per tal de descobrir-ne les seves potencialitats engrescadores, de protesta, d’expressió utòpica, que donen sentit a la lluita pels més abandonats, tot incorporant-hi elements de perdó, d’autèntic afecte, per refonamentar la il·lusió per viure i per la felicitat de tothom.La presència de l’islam, del desenvolupament del New Age, de la influència de les religions orientals i retorns de religions antigues serà una realitat tan patent que obligarà l’esquerra a canviar els seus esquemes rígids, per tornar a ajudar a aixecar els sectors de la població que esperen i desitgen una autèntica revolta, que demana en el seu interior una mística revolucionària, aportable pels diferents patrimonis religiosos de la humanitat".
:
Publica un comentari a l'entrada