dijous, de desembre 18, 2008

Zapatero injecta 21 milions contra la crisi a Mataró *

El Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar a finals de novembre un decret llei amb l’objectiu de frenar la destrucció de llocs de treball i la reactivació de l’economia. 8.000 milions d’euros es destinaran a inversió en obra pública i equipaments als municipis. D’aquests, uns 21 correspondran a Mataró i les obres s’hauran de licitar a primers de 2009. Les inversions es destinaran a projectes de nova planificació i d’execució immediata, i els treballadors que calgui contractar per les empreses adjudicatàries hauran d’estar en situació legal de desocupat. El Govern de Baron ja treballa en la priorització dels projectes que se’n beneficiaran.

Per reactivar l’economia i generar ocupació

L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha dit que això permetrà “avançar en l’execució de projectes que ja teníem planificats en aquest mandat i que ara s’havien de dilatar en el temps”, alhora que ha assenyalat que “és la primera vegada que es fa una injecció econòmica d’aquesta magnitud als ajuntaments, amb la intenció de reactivar l’economia d’un sector com la construcció, tan vinculat a l’obra pública”.

Altres responsables socialistes també hi han dit la seva. El diputat Manuel Mas, exalcalde de Mataró, creu que aquesta mesura “és la prova del nou per a l’Administració municipal”, que representa una inversió corresponent a “uns 178,5 mil euros per cap”.

Confiança amb els municipis

El delegat del Govern a Catalunya, el maresmenc Joan Rangel, ha opinat que aquesta iniciativa representa “la confiança del Govern d’Espanya en els ajuntaments com agents idonis per generar ocupació arreu del nostre país”. Rangel també adverteix que “els 8.000 milions d’euros amb què està dotat el Fons representen més del doble de la mitja de les inversions de tots els ajuntaments espanyols durant un any”.

No és aquesta cap mesura per resoldre el finançament municipal, encara pendent. I tampoc ho és -aïlladament- per superar la profunda crisi mundial que afecta les nostres economies. Però, en el conjunt de mesures a aplicar, significa un gran avenç i la possibilitat de remuntar en les xifres d’ocupació i en la generació de més activitat econòmica.
:
· * article pubicat com a portaveu del Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament de Mataró al butlletí municipal MesMataró (desembre 2008)
· A la foto; els regidors Montse López (Serveis Centrals) i Francesc Melero (Obres, Serveis i Manteniment), que han elaborat la proposta finalment presentada avui.
:

4 comentaris:

Anònim ha dit...

hostias! no lo entiendo.

Vamos a ver.

1) Hay una crisis global causada por el problema de las famosas hipotecas sub prime. la avaricia de los banqueros nos ha hundido a todos hasta las orejas en este barrizal.
2) En españa, esta crisis golpea con doble dureza ya que tenemos una economía con un enorme componente concentrado en la construccion y la crisis global ha coincidido con la implosión catastrófica del mercado inmobiliario.

Precisamente, esa dependencia brutal en la economía del ladrillo es lo que va a hacer que a España le cueste mucho más salir de la crisis que a nuestros paises vecinos, con lo que perderemos las posiciones ganadas los últimos años y nos volveremos ha deslizar en dirección al farolillo rojo. A nosotros, el barro no nos llega hasta las orejas como a los franceses o los alemanes... tenemos la superficie por encima de la coronilla y o desarrollamos branquias para respirar en este nuevo entorno, o las vamos a pasar, como se dice comunmente, putas.

El término crisis, significa cambio en griego original. Una crisis significa que las cosas deben cambiar y esta crisis venía al pelo para sanear el negocio inmobiliario y era una oportunidad de oro para forzar una diversificación de la economía que no la hiciera tan dependiente de un sector monotemático como el inmobiliario.

Con el reventón de la burbuja inmobiliaria, también hay que apuntar responsabilidades: Una clase empresarial que ha abusado del tirón del ladrillo en nubes de dinero negro robandole a la administración, sirviendo productos de calidad discutible a precios astronómicos a la gente que tenía que empeñarse hasta la jubilación para pagar lo que la constitución dice que es un derecho y pagando sueldos escandalosamente bajos a los trabajadores más baratos que podía encontrar, sobre todo inmigrantes.

Pues bien, no sólo el gobierno no va a invertir esta economia en planes de formación o generación de empresas que diversifiquen la economia y la dejen mejor preparada para afrontar el futuro si no que va a derramar una millonada para premiar a los que ya llenaron sus bolsillos en la época de vacas gordas de la construcción y no tuvieron, o no quisieron o no supieron tener la prevision de prepararse para las vacas flacas, más que nada, porque avariciosamente estuvieron horneando bollos en el edificio en llamas hasta que ya no pudieron salir y ahora gritan para que vayamos a sacarles del infierno que ellos mismos han creado.

Y ahora, no sólo vamos a pagar a los bancos por el escandalo de las hipotecas sub prime, si no que también toca pagar a los señores de la construcción, eso si, con la condición de que contraten personal en paro. (los mismos emigrantes que despedían sin miramientos hace unos meses).

Es como coger un drogadicto que se ha quedado sin droga, y en lugar de darle metadona para comenzar a crear una vía alternativa, darle otra dosis de lo mismo que le ha sumido en la ruina.

La verdad, no lo entiendo.

Obviamente no faltará un político demagogo que descalificar este comentario acusandolo a su vez de demagogia y asegurará que con esos 20 millones se va a hacer mucho bien, porque hay mucha gente parada que lo necesita... pero a mí me gustaría ver, cuantos de esos 20 millones van a servir para mantener los margenes de negocios que los constructores ya creían perdidos por la crisis. No es una operación para el paro, es un plan encubierto de rescate para la construcción.

Si realmente se quería solventar el tema del paro, habia otras formas de estimular actividad económica (cuanto más variada mejor) Pero no, volvemos a más de lo mismo.

En fin...

Dan ganas de declararse objetor fiscal y colgar la pancarta en el balcón que diga.. NO CON MI DINERO!

Carles Dresaire i Gaudí ha dit...

Estic força d'acord amb el comentari anterior. Que és millor aixó que res? doncs si, però, si anem construïnt, a on anirem? el que manté un país és la seva industria i capacitat de produïr, i ara és el que s'està deixant perdre. No ens basem en serveis, ja que si tothom fa serveis, d'on surtirà el menjar? i el vestit? i els electrodomèstics?, a si, que ve de la xina, on no mirem que allà no compleixen amb les normatives de seguretat, ni de mediambient, ni drets de treballador,...... és la hipocresia d'Europa!!!

Per cert el que diu el Sr Mas, crec que sobra el mil, toca uns 175 €, o els 178mil eur per cap. d'on surten?

Carles Dresaire i Gaudí ha dit...

Estic força d'acord amb el comentari anterior. Que és millor aixó que res? doncs si, però, si anem construïnt, a on anirem? el que manté un país és la seva industria i capacitat de produïr, i ara és el que s'està deixant perdre. No ens basem en serveis, ja que si tothom fa serveis, d'on surtirà el menjar? i el vestit? i els electrodomèstics?, a si, que ve de la xina, on no mirem que allà no compleixen amb les normatives de seguretat, ni de mediambient, ni drets de treballador,...... és la hipocresia d'Europa!!!

Per cert el que diu el Sr Mas, crec que sobra el mil, toca uns 175 €, o els 178mil eur per cap. d'on surten?

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim (`hostias) i Carles,
Aquesta partida es destina exclusivament a bora públicca que generi llocs de treball al ram de la construcció i que acceleri algune sinversions que hvien caigut dels pressupostos municipals pels problemes financers de la crisi actual. Vaja, no sé on és el problema. Òbviament, no és l'unica mesura que cal emprendre.
Tens raó, Carles, sobra un mil.
Merci,