dijous, de març 29, 2012

23 roses

Falta menys d'un mes per Sant Jordi i ara, ja, tots els enamorats i enamorades m'hauríeu d'estar agraïts. Us acabo de solucionar la papeleta tot parlant-vos d'un llibret de poemes, el petit recull antològic 23 roses per Sant Jordi, a cura de Jaume Subirana, dins una col·lecció d'Ara Llibres amb propostes semblants que són una meravella. Als que ens agrada la poesia, per descomptat: o bé hi tornes a veure algun bell poema o bé n'hi descobreixes de nous (a mi m'ha passat en aquest cas amb la poetessa romàntica anglesa Elizabeth Barret Browning, que m'ha entusiasmat). Als que no els agrada massa, poden fer-ne un tastet ràpid: els poemes triats no són gens estranys i, almenys per alguna vegada, haurà tingut contacte amb aquest gran món de possibilitats i camins que és la poesia. Als que no sabien què fer per Sant Jordi, una idea. Als que estan enamorats, una invitació a llegir-ne un cada nit en veu alta, sense por a molestar els veïns (que, probablement ja hagin sentit altres expressions en veu alta altres nits d'amor). Als que no estan enamorats, per imaginar-s'ho, per invitar-los a enamorar-se, és a dir, a obrir el cor de bat a bat, cosa per la qual no cal haver trobat encara la persona amb qui compartir la vida. Ja veieu.

Hi ha força autors i molt diferents, tant catalans com que no ho són. Són més de vint i comprenen diversos segles. I inclou, com a pròleg, un breu text de Plató, el Discurs d'Agató, que parla de la superioritat de l'amor davant el que Freud diria la pulsió de mort o l'eròtica, amb un tros del qual acabo aquest sincer consell publicitari:

I també, pel que fa al coratge, ni tan sols Ares pot competir amb l'Amor. Perquè no és pas Ares qui s'aprofita de l'Amor, sinó l'Amor d'Ares o, com diu la faula, l'Amor d'Afrodita; i el vencedor és superior al vençut. Si l'Amor domina, doncs aquell qui, a coratge, ningú no iguala, és que ell és més coratjós encara.