dimecres, d’abril 02, 2014

L'altra geganta de Mataró

Matilde Romagosa amb el capgròs de Maria Teresa i, al fons, la geganta Elisabet Cristina, a la seva estada a Barcelona, fa uns anys (foto: Cat-Ext).

Disculpeu que hi torni, però no em sé avenir com, els mataronins, no centrem la nostra aportació al sagrat Tricentenari de la Guerra de Successió amb la commemoració del fet més divertit del conflicte: la consumació matrimonial de l'arxiduc Carles d'Àustria, ja rei d'Espanya abans no fos vençut pel rei Borbó, amb la seva flamant esposa Elisabet Cristina de Brusnwick Wolfenbütel. Sí, senyors, la major heroïcitat dels mataronins va ser acollir un acte sexual administrativament imprescindible per validar els poders matrimonials. Fora d'això, em temo que podem lluir poques heroïcitats èpiques, excepte si de la supervivència, de la minimització de riscos i del pacte múltiple (és a dir, de la política), en podem dir heroïcitat. Ja veieu que la cosa donaria per molt. Jo optaria per un sainet tipus Sálvame amb referències polítiques a l'actualitat, per començar. No ho sé...

A propòsit m'agradaria comentar dos esdeveniments que m'han fet escriure, conscient que de seguida convocaré conciutadans a tan noble causa. El primer és una descoberta. Rebo amb entusiasme cada número dels Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria, de Mataró; en la seva última edició (pàg. 3) hi ha un reu comentari i un parell de fotos de l'historiador Joaquim Llovet (qui, si no ell, ho sabria?) explicant-nos que l'arxiduquesa desflorada a Mataró és l'únic gegant que hi ha a Alemanya, fruit de l'associació "Pau Casals Freunde", precisament a Wolfenbütel, on hi residí un temps la senyora Matilde Romagosa (1935-1911), la seva impulsora. Es veu que també hi ha un capgròs que representa Maria Teresa, una de les seves filles (qui sap si fou concebuda a la capital del Maresme!). La colla gegantera, informa Llovet, ha estat a Catalunya diversos cops... "Veurem algun dia aquesta geganta a Mataró, la primera ciutat de Catalunya que ella va conèixer, en desembarcar-hi l'any 1708?", es pregunta Llovet. Bé, espero que el catalaníssim govern local, tan avesat a les festes amb burros, en prepari una amb l'arxiduquessa que fou reina (entre d'altres coses gràcies a l'acte administratiu tramitat a Mataró en una nit de festa) fins a la desfeta de 1714.

El segon fet és que demà, dijous dia 3, el casal de Les Esmandies de Mataró, a les 19:30h acull una conferència del periodista Xavier Amat, que porta per títol "L'estada a Mataró de la reina Elisabet Cristina de Brunsvic l'any 1708 i l'exili de Miquel Esmandia a la cort de Viena". Jo no hi podré ser, i ja me n'excuso... però, si m'hi podeu substituir, serà tot un honor.