dissabte, de novembre 05, 2005

Caravaggio: Som carn i tenebra, som pell i llum*

Caravaggio, Flagelació (c. 1607). Museu Nacional de Capodimonte, Nàpols.
:

Michelangelo Merisi, Caravaggio (1571-1610), marca l'inici de la pintura moderna, amb l'anomenat "naturalisme" que, al voltant del Barroc, prescindeix del racionalisme i l'abstracció per centrar-se en "el que veu" i tal com ho veu. I el que veu és fascinant. Veu que, contra els 'espiritualistes' i els que confonen epidermis amb superficilitat, fet i fet, som cos, som pell. Pell on es reflecteix la llum i per on entra tot: des de les agressions a les carícies, el fred de la intempèrie o l'escalfor de la tendresa. I a la pell surt tot, el roig de la passió i el blanc verdós de la mort. Som també la carn tersa i la carn esqueixada, la cara dels plaers del món disfressats de sants o la cara de les pors existencials del món. Aquest aflorament de les passions, el protagonisme de la gent senzilla, aquest contrast de tota figura entre la claror i la foscor, o la bellesa i la convulsió és també reflex de la vida de Caravaggio, qui no va arribar als 40 anys plens de clarobscurs, apassionats i convulsos també, i molt productius.
:
I molt influents. Diria que avui les arts visuals en general li deuen aquesta perspectiva, la que posa en primer pla el drama vital sense amagar res, sense prejutjar res d'antuvi. Com els "thrillers". De fet, la seva influència fou instantània, va marcar la tendència pictòrica de mitja Europa, especialment la de la Contra Reforma, debatent-se entre el sentit i els sentits, delerosa d'atractius front el racionalisme protestant i l'obscurantisme catòlic, que marca el tenebrisme pictòric dels segles XVI i XVII.
:
Així que, a més dels millors quadres de Caravaggio reunits per primera vegada a Barcelona, l'exposició mostra un reguitzell amplíssim de pintors espanyols, italians i francesos influïts per ell, des de La Tour i Terbrugghen a Velázquez i Zurbarán, des de Ribera i Ribalta als Gentileschi. No us podeu perdre aquest esdeveniment d'emocions.
Publica un comentari a l'entrada