dimarts, de novembre 08, 2005

Gir social | Mataró | Tertsch

El gir social arriba a Catalunya
:
Ja sé que la blogosfera és plena de reflexions encervellades sobre si som o serem amb l'Estatut, però tenim la sort que el Govern de la Generalitat pensa en moltes altres coses. I que el rumb de l'Acord del Tinell, el programa de les esquerres, un veriable canvi resepcte a la llarguíssima etapa anterior, va fent el seu camí. D'entrada, el projecte de Pressupostos per 2006, segons sembla, contampla un increment superior al 10% en despesa social, especialment en salut (que creixerà un 10%), educació, atenció a les persones, i destinará 1.200 milions d'euros al Pacte per la Competitivitat, el triple que enguany. Aquests mateixos dies s'ha donat a conèixer que el departament de Salut ha aprovat un Pla d'Inversions que preveu la construcció de 14 nous hospitals i 178 centres d'atenció primària arreu del país fins el 2012. Un país que gosaria a dir que comença a fer els deures (vegeu més avall), amb Lleis de barris que pretenen una màxima del president Maragall: escoles dignes i barris segurs. Bones notícies.
:
Mataró: tres notícies
:
D'avui destacaria tres notícies. La primera, que l'Ajuntament ha presentat el Pla d'Habitatge, que preveu, en diferents règims, la dotació de prop de 3000 habitatges protegits a la ciutat els propers anys, tant en sectors encara per urbanitzar com aquells que ja ho estan i es rehabilitaran. També hi ha altres mesures, totes elles a l'empar del canvi legislatiu i de Govern que hi ha hagut tant a Espanya com a Catalunya amb l'arribada de presidents socialistes. La segona notícia correspon a la publicació del darrer informe de conjuntura òcio-econòmica de Mataró, que caldrà llegir amb atenció, especialment en aquells indicadors que estan remuntant. S'ha presentat avui amb una interessantíssima conferència d'Alfons Cornella. I la darrera notícia, permeteu-me, és que la Policia Local, amb el servei de Salut Pública, ha iniciat la campanya de gossos, per tal de controlar l'ús responsable dels amos d'aquests animals domèstics a la via pública, que és una de les principals preocupacions dels ciutadans.
:
Tertsch contra el bon salvatge
:
Després que un company em digués "la millor anàlisi és llegir les lletres del 'rap' que s'escolta ara", la més descarnada anàlisi que he llegit de la irrupció de violència als barris francesos la fa avui Hermann Tertsch a El País. Diu que "parece ganar terreno la tesis de que los culpables están en muchos puntos, tanto en el espacio como en el tiempo" i immediatament apunta: "Y, sin embargo, se cae una y otra vez en el mismo error conceptual que ha llevado a las sociedades europeas a ser rehenes de los humores, las pasiones y las consignas de comunidades minoritarias, nacidas o no en su seno. Cuando en la mayor parte de las grandes ciudades francesas nadie está a salvo de los nuevos vándalos, el primer ministro, Dominique de Villepin, anunciaba ayer como remedio milagroso "medidas para la igualdad de oportunidades en los barrios deprimidos". Cuando en los barrios deprimidos, los propietarios de automóvil, comercio o vivienda ansían desesperadamente orden y temen despertar desposeídos de todo lo que tienen, al responsable de la seguridad de su vida y hacienda le da por su lado poeta. Y después se sorprenden por el auge del racismo en los barrios obreros. ¿Cuánto hay que quemar?". Demolidor.
:
I segueix més avall: "Los mitos del inmigrante bueno por naturaleza o del nacionalista progresista oprimido, y de la felonía que supondría la aspiración de parte de la sociedad a vivir con los valores, las formas y la tradición de sus mayores, han quebrado la relación de los gobernantes con los ciudadanos más comprometidos con el Estado y más ignorados por él." I encara diu: "El desprecio de las minorías hacia ese Estado que las prima se ha convertido en la principal amenaza para la libertad y la seguridad de los ciudadanos europeos y de su sociedad abierta". (Foto: Thierry Bordas, EFE)
Més articles:

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahir, escoltava a algú que comentava referent als disturbis de França, que es tractava d'una “nova lluita de classes, semblant a la de Maig del 68”. Em vaig quedar sorprès, ja que en cap lluita entre classes socials se li crema el cotxe a algú d'igual condició a la teva.

Comprenc que existeix un veritable problema de fons, però comentaris així tan sols condueixen a distorsionar més la realitat.

Malauradament, el principal beneficiat de tot això serà Le Pen.

Jordi ha dit...

El què passa a França, és la demostració de la filosofia progre de la integració i la multiculturalitat que tan promoveu les esquerres és un fracàs.
Quan en un lloc hi ha un excés d'immigrants passen aquestes coses, formen getthos, no s'integren, ni conviuen amb els autòctons.
Els socialistes estimeu als immigrants perquè dissolen la identitat nacional Catalana, a vosaltres ja us va bé, però alerta, que algun dia això pot esclatar a Catalunya com ha passat a França, i aleshores correm-hi tots.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb part del comentari d'en Joki...si la cosa contínua com fins ara els inmigrants ens faràn fòra de la nostra pròpia terra...ja ho fan dels nostres barris. Anar regalant permisos de residència i adaptar les costums dels inmigrants a les escoles no ajuda en res. L'altre dia un veí em comentava que el dia del final del Ramadan cap nen musulmà havia acudit a l'escola. Volen totes els drets però cap deure.

Salutacions

Ramon Bassas ha dit...

- Sr. Ruso:
Tens raó, hi ha qui confon la lluita de classes amb el gamberrisme, de la mateixa manera que es relaciona (amb totes les distàncies) les diferències Nord-Sud i el terrorisme islamista. És una mica el que denuncio en un post que vaig fer sobre "el bon salvatge".

- Joki:

No sé ben bé de què va aquesta filosofia que dius, només sé que a França (i a la majoria de ciutats on ha esclatat la crisi) governa la dreta, que justament va prometre "mà dura". Ja veus. El compromís dels socialistes sempre ha estat el mateix, mà dura contra l'incivisme i polítiques d'integració que l'evitin. L'únic que demostren aquests incidents és que només la mà dura no resol el problema tal com pensa la dreta (que, curiosament, va eliminar la Polica de Proximitat), i que són les polítiques socials i d'integració junta amb una decidida lluita contra l'incivisme les que poden resoldre aquest tipus d'incidents.

- Norma:

En un dels articles que proposo, diu que no es tracta d'immigrants. De fet, cap d'ells parla àrab. Segurament és molt més complexe. En tot cas, jo estic en contra tant de regalar permisos de residència com d'adaptar els costums de Catalunya als costums foranis (si les escoles han permès fer festa sense que ho sigui, crec que és una mala decissió). Et recordo que ha estat durant els 8 anys d'Aznar que han vingut a Espanya 3 milions d'immigrants il·legals. Zapatero ha regularitzat els que treballaven i els ha fet cotitzar (per fi, paguen!). Per acabar, ningú ha de fer fora ningú de cap barri. Just per això s'inverteix tant en els barris que pateixen aquest fenomen, inversions que fins que no ha entrat Maragall, no han vist cap ajut de la Generalitat. Tot això ho dic per rebatre aquest fals tòpic (de Joki) respecte a la dreta i l'esquerra. Jo crec que és la dreta la que "liberalitza" la immigració. A Espanya ja ho hem vist...

Anònim ha dit...

Benvolgut Ramón,

Per això mateix he comentat que estic d'acord en part del comentari de Joki, no amb la totalitat del mateix.

Sòc d'esquerres i estic assebentada del que va fer el Govern d'Aznar al obrir les fronteres. Ara és l'actual Govern qui és trova amb el problema i vaig votar l'esquerra ben convençuda que els problemes a causa de la mala gestió de la dreta tindrien una solució.

Respecte a las costums, estic d'acord en la llibertat de qualsevol a creure i practicar a casa seva el que vulgui, sense molestar...però no comparteixo segons quins hàbits. Tinc una veina que ha passat nits sense dormir perquè la seva veïna del pis superior, musulmana, és posa a resar a crits a les tantes de la matinada...Coneixem de prop el problema els qui el vivim d'aprop. En segons quins barris nomès se'n assebenten de "passada".

Per fi paguen, si...i conec inmigrants que és queixen per aquest fet (com comentava abans tots els drets i cap obligació).

Sobre el tema de la inverssió als barris que pateixen aquest fenòmen...tinc els meus dubtes al respecte.

Ramon Bassas ha dit...

Norma,

Doncs en aquestes estem, arrglant el que ens han fet malbé. De tota manera, crec que és possible reestablir l'ordre que hagi quedat malmès. M'explico. Si la veïna de sobre fa soroll (sigui per resar o pel que sigui, tant és), se la pot denunciar via Ordenançá de Civisme. Truqueu al 092.

Si alguns es queixen perquè paguen... ha hem avançat una mica, no? Que es queixin el que vulguin mentre paguin. Drets i deures.

Per últim, quan vulguis mirem-nos els números de les inversions, les que fa l'Ajuntament i les de les altres administracions, via ajuts europeus o de Llei de Barris o directament. Veuràs com, al marge de pensar si n'hi podria haver més o no, són molt importants.

Anònim ha dit...

Benvolgut Ramón,

Bé, ja saps que jo personalment ja he fet el que he cregut convenient al respecte del malestar al barri. És evident que una queixa en veu alta no porta enlloc...hem d'actuar si volem solucions als problemes d'incivisme que ens envolten.

Si que s'ha avançat una mica en alguns aspectes. Almenys ara no som nosaltres qui els hi em de pagar la seguretat social que ens desconten cada mes de la nòmina sinò que a alguns ja els hi desconten de la seva.

Esclar que les inverssions són importants, no m'he explicat del tot, però em pregunto perquè alguns barris bó i els ajuts segueixen oferint imatges lamentables. Ja en parlarem al respecte i podré sortir de dubtes.


Salutacions.

Anònim ha dit...

Estimat joki, no serà vostè també un gettho?
Parlant de costums, jo et puc parlar de les costums de mares i pares de més d'una escola concertada de la ciutat que no tenen cap problema en deixar els seus cotxes amb les quatre rodes a sobre de la vorera, per a recollir els seus fills, quan a 50 metres hi ha aparcament, quan l'incivísme el porta a terme gent de "fora" o marginats es diu que no és volen integrar, quan ho fan gent "d'aquí" simplement no passa res.

Ramon Bassas ha dit...

- Norma,

Ho sé i t'ho agraeixo. Certament, el problema no deuen ser les inversions sinó la imatge, com tu dius. Segurament quan en parlem podrem intercanviar punts de vista.

- Anònim,

"En todas partes cuecen habas"

Pedro ha dit...

I aquest 105 que augmenta en despeses socials d'on es redueix?
I d'aquest 10% quina part correspon a l'IPC?
www.catalunyaobeta.net

Pedro ha dit...

On he dit 105 volia dir 10%

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro
Encara no s'han publicat els Pressupostos complerts, hi haurà temps d'analitzar els contrapesos. de tota manera, l'IPC sèrà unes 3 vegades inferior a aquest increment.