dimarts, de novembre 22, 2005

Premi Oller | Civisme

Premi Oller 2005
:
Avui, a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, hem presentat la primera edició del Premi Francesc-Xavier Oller de recerca sobre la història del socialisme a Mataró, adreçat als estudiants de Batxillerat. Ho hem fet amb l'Anna Comas, Secretària de Formació de l'Executiva local, que està dirigint aquest procés, i la vídua, la Magda Soler, a qui estem molt agraïts (a la foto, de Quico Melero, ella és al meu costat). En Francesc (vegeu aquesta altra foto), que ens va deixar el juliol de l'any passat, ha deixat petjada en molts de nosaltres. Discret i treballador, amb una ment lúcida i un cor (físicament) feble però grandiós, repartit entre la família i les seves idees, entre la feina i les seves afeccions, l'he volgut prendre com a exemple i com a base d'un projecte que ell hauria aplaudit sense pensanr-s'ho.
:
Volem fer una cosa que la contingència no ens deixa fer tant com voldríem: veure el camí que hem traçat, investigar (crítcament) sobre l'impacte de la història local del socialisme a Mataró, un dels seus bressols a Catalunya i Espanya. El PSC és el partit amb més història de Mataró, ho hem de dir amb orgull. Al darrere de les idees que defensem hi ha hagut persones d'una gran vàlua personal. I, modestament, crec que hem liderat el projecte de transformació més important que mai s'haurà fet en aquesta ciutat. Amb l'orientació que el premi imprimeix en aquesta recerca, a més, hi introduïm el valor acadèmic i també l'interès de joves estudiants que vulguin ajudar a interpretar el camí traçat, el que estem fent o el que estem ajudant a construir.
:
Més civisme
:
Avui m'he cartejat amb un barceloní a rel de l'Ordenança de Civisme de Barcelona, ell crític i jo favorable. Ha estat molt interessant. Després, al vespre, la regidora Quitèria Guirao (foto) ha etat tan amable de convidar-me a la sessió que avui feia el Consell Municipal de Medi Ambient de Mataró, per tal d'avaluar l'aplicació de la nostra, d'Ordenança de Civisme, a la que aquest organisme de participació ciutadana va fer interessants aportacions el seu dia. Ha estat molt interessant, també. Aquest tema és realment apassionant, perquè, a més d'operatiu i concret, permet reflexionar sobre els límits de l'actuació pública dels individus, sobre les relacions humanes i el respecte, sobre el paper de la societat i de l'administració. I perquè interioritzo amb molt de gust les múltiples perspectives en què els meus intelocutors s'enfronten al fenomen de l'incivisme.