dimecres, de gener 25, 2006

Bonamusa, Cussó i el Cristianisme a Mataró

Aquests dies s'han publicat dos llibres, a Mataró, que recomano. En primer lloc, perquè costen de trobar i es publiciten més aviat poc. En segon lloc, perquè de tots dos n'aprens molt. En tercer lloc, perquè són, de fet, una mirada sobre l'Església una mica original. I, per últim, perquè conec els qui els han escrit i en saben força. El primer, de fet, és un capítol del recull de la XXI Sessió d'Estudis Mataronins, corresponent a les comunicacions presentades a l'edició del 27 de novembre de 2004 a la seu del Museu Arxiu de Santa Maria (foto) qui, amb col·laboració amb l'Ajuntament, acaben de treure'n els exemplars. L'article en qüestió l'ha escrit Joan Bonamusa, antic regidor socialista i veterà historiador local. Es diu "Els orígens del cristianisme a Iluro (Mataró)" i, a través dels fets que ens han arribat (documents, troballes arqueològiques), d l'anàlisi crítica de les tradicions i del context històric dels primers segles de la nostra era, elabora una hipòtesi sobre els orígens de la pràctica religiosa del Cristianisme a Mataró. I ens aventura nou descobriments si continuem explorant el nostre subsòl.
:
El segon llibre és un recull dels articles publicats el curs passat al full parroquial de Sant Josep de Mataró (foto) per part del seu rector, en Jordi Cussó, una iniciativa de l'Associació d'Amics de la República Dominicana per al desenvolupament dels pobles (quin nom!) que els permet de recaptar fos per al seus projectes i activitats. No té res a veure amb l'anterior. Els articles, escrits de forma senzilla i a partir sempre d'alguna anècdota i reflexió, tenen una intenció catequètica però, diguem-ne, sense avassallar, sense més proselitisme que el de les coses ben fetes, per entendre'ns. Vaja, que els ateus i agnòstics us podreu sentir molt ben identificats, també, si accepteu la tradició cristiana com a pròpia del nostre entorn cultural, més que una nosa. Aprofita el cicle litúrgic, alguns fets (el canvi de Papa) o vivències personals per intentar descobrir com avui, cap a dos mil anys més tard dels cristians que estudia Bonamusa, podem descobrir els genuïns valors del Cristianisme en la nostra vida quotidiana.
  • El llibre del Museu Arxiu el podreu adquirir a les seves dependències (C. Beata Maria 5), i a algunes llibreries de Mataró.
  • El llibre de Jordi Cussó el podreu adquirir trucant als telèfons 670993734 i 937531829 o demanant-ho per e-mail aquí.

2 comentaris:

Maria Carme Maltas ha dit...

El titol de l'Associació és obligat. Per a inscriure'n una, cal que en el seu títol s'hi especifiqui la finalitat principal i vet aquí aquest nom tan llarg que ha sortit. Ara crec que no cal utilitzar-lo sempre tot, però...

Ramon Bassas ha dit...

Gràcies, Carme,
A veure si trobeu un nom més abreujat...
Gràcies.