dijous, de gener 05, 2006

Epifania

Els mags segons Rovira
:
"El seu periple comporta la saviesa dels il·lustrats, que fan servir la intel·ligència i la creativitat, cosa que permet de viure una aventura que iguala el mite d'Ulisses, i al mateix temps, aquesta saviesa viatgera (moderna) apareix unida a l'obediència dels infants. (...) Per això els mags són viatgers moderns (o postmoderns, perquè no són presoners de la lògica d'aquest món), esforçats i inspirats, creatius i emancipats de prejudicis o d'estretors, però a la vegada infants espirituals que obren el cor per fer cas a la manifestació de Déu. (...) Vet aquí, per tant, una escena evangèlica que assumeix i, sobretot, resitua el mite d'Ulisses perquè l'Evangeli ha col·locat aquest viatge i aquesta recerca en l'horitzó de Déu que ens atreu una i una altra vegada cap a casa: a l'Infant en braços de Maria, el centre del món que és lluny i a prop, en l'horitzó i en els nostres cors".
Josep Mª Rovira Belloso, Qui és Jesús de Natzaret, Ed. 62, Barcelona, 2005, pp. 79-80.
Il·lustració: Ferrer Bassa, L'adoració dels Mags (1346), Monestir de Pedralbes, Barcelona
Els mags segons Grün
:
"Són tres reis perquè representen els tres camps de l'ésser humà: cos, ànima i esperit: raó, sentiment i voluntat. (...) I tanmateix s'agenollen als peus de l'infant diví, perquè hi reconeixen una cosa que els manca. (...) Déu, en el naixement del seu fill, ens ha divinitzat, no necessitem comportar-nos com déus que se sbreposen als éssers humans. Ja no tenim cap necessitat d'anar al darrere de qualsevol ídol. La vida divina és dins nostre."
Anselm Grün, Viure l'esperit de Nadal, Ed. Claret, Barcelona, 2003, pp. 26-27.
Els mags segons Lligadas
:
"A les terres llunyanes de l'Orient, molt enllà de les fronteres d'Israel, uns homes anhelants d'alguna cosa nova han descobert una llum i s'han posat en camí per seguir-la. Que és com dir: no cal pertànyer a cap raça concreta, ni a cp manera de pensar particular, ni procedir d'aquest ambient o d'aquest altre; el Déu que ve a compartir la condició humana vol arribar a tothom, absolutament a tothom; només cal tenir l'esperit disposat i les cames preparades per al camí".
Josep Lligadas, Nadal, Déu amb nosaltres, Centre de Pastoral Litúrgica, Barcelona, 1993, p. 16