dimarts, d’octubre 16, 2007

Barroquisme i destrucció | Jo sóc tonto

Barroquisme i destrucció
:
Y es [una curiosa condición del ser humano] su espontánea tendencia a la destrucción. El ser conservador es algo no espontáneo (...). Sólo se vivirá moralmente cuando se haya vencido esta tendencia espontánea a la destrucción (...). Y al estar prohibida la destrucción, adviene un proceso acumulativo; el anhelo sigue inventando nuevos tipos, nuevas fórmulas; estiliza las habidas, las separa, las complica, las enmuralla. Es el barroquismo.
:
María Zambrano, Persona y democracia, Ed. Siruela, Madrid , 1996, pp. 82-86.
Bernardo Bellotto, Capritx amb el Colosseu (1746), Galleria Nazionale, Parma.
:
Jo sóc tonto
:
Dec ser rematadament tonto, no com el paio de MediaMarkt (de fet, té més butlla el mercat que cap altra institució...). Ho diuen les dretes, també les més fines i educades. fa poc, Duran deia que els votants del PSC som menys formats que els seus, com recordava fa poc Joan Ferran. Bé, no es deuria referir a malformacions físiques, suposo, encara que, si fos així, també preferiria ser del meu bàndol. Es deu referir a les nostres capacitats. No és la primera vegada que la dreta diem-ne platònica al·ludeix a la pressumpta garruleria dels socialistes i especialment dels votants del PSC per menystenir-lo. Quina pena. resulta que la democràcia té imperfeccions com aquestes i els rematadament tontos com jo tenim el mateix dret a vot que les lumbreres com Duran.
:
Però no tan sols la dreta m'ataca. Resulta que per alguns que confonen memòria amb revenja la culpa de tot la tenim els ignorants atemorits pel més enllà que, per culpa de la nostra senzillesa d'esperit i de cascos, tenim la desgràcia de professar una fe i ens agrupem en una mena de secta, segons ells. Sort que el nostre fundador va dir que havia amagat a savis i poderosos el seu tresor: si són d'aquest tipus, ja em va bé ser dels ignorants, dels que no sabem (etimologia d'agnòstic, per cert) i malgrat tot anem a les palpentes fent el que podem... Ja va dir Savater fa uns quants anys que "Voltaire lucha contra las hogueras de la intolerancia y, por tanto, ni con la mejor voluntad del mundo cabe alzar nuevas piras expiatorías en su irreverente nombre".
:
Publica un comentari a l'entrada