Dissabte dia 10, a El País, Rafael Argullol feia un articlet en el que deia desconfiar de l'extensió del tuteig, que arrenca amb una cita ben explícita:
:Cuenta Boris Pasternak que a medida que se degradaba la Revolución Rusa y se imponía el totalitarismo, se generalizaba el uso del tuteo como forma cotidiana de dominación. En El doctor Zhivago, en efecto, los comisarios del pueblo quieren reducir la resistencia de sus supuestos adversarios con un "oye, tú, camarada" que, tras el aparente igualitarismo, implica la transformación de las personas en meros componentes de una masa que debe ser aleccionada y doblegada. El objetivo es claro: la intimidad forzosa, lejos de ser una muestra de amistad o familiaridad, es un método de sometimiento.
:
Passa a tot arreu: a qualsevol taulell públic o privat, en el tracte dels alumnes cap els professors, etcètera. Argullol es queixa d'un detall que a mi també em molesta moltíssim, als hospitals, que consisteix en tractar de tu a tothom, tingui l'edat que tingui i, òbviament, sense que hi hagi cap relació ni coneixença amb el personal sanitari. De manera que "quien ha entrado en el recinto siendo una "señora" o un "señor" es convertido, mediante el tuteo, en un ser al que no sólo le falta la salud, sino también el respeto y la dignidad". Ho he comprovat especialment en les visites a alguns companys del Partit, especiallment els més grans. Jo no tinc cap problema en tractar-los de tu i ells tampoc, compartim idees, anys de coneixença i lluita i amistat fins i tot; però trobo desafortunat i una mica impertinent que no els tractin de vostè, i que s'infantilitzi fins al ridícul la relació amb els professionals...
:
Argullol critica també les campanyes institucionals de l'Estat com "Ponte el cinturón de seguridad", "si bebes, no conduzcas", "disminuye la velocidad"... "En medio del capitalismo más feroz, el Estado (casi podríamos decir "el camarada Estado") se comporta como si el comunismo hubiera triunfado, aunque únicamente en el terreno de la vulgaridad", diu. L'ús del vostè, que representa, sí, la introducció de la distància entre les relacions humanes, esdevé essencial per al respecte, com diu Josep Maria Esquirol (vegeu aquest post). Un llindar, el del tu, que caldria anar reservant per aquells amb els quals hem escurçat les distàncies, que no pas eliminat: és necessari el redescobriment de l'altre també en la intimitat.
:
:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada