dijous, de febrer 02, 2012

Gallardón davant l'avortament


Haurem de veure quina es la proposta concreta que fa el nou Govern del PP davant l'anunci que ha fet el ministre Gallardón de la reforma de la Llei de l'Avortament aprovada per l'anterior Govern i que alguns vam acollir críticament (vegeu aquí, aquí, aquí amb enllaços d'interès, aquí amb nous enllaços d'interès, aquí, aquí i aquí). No pinta massa bé. L'opció del ministre, sembla, seria retornar a la llei socialista dels anys vuitanta (que contempla tres supòsits) enlloc de l'actual, que fixa uns terminis. No és pas aquest l'aspecte més crític, crec, de la llei vigent, no satisfaria -en principi- sectors antiavortistes ja que aquest es continuaria produint i, el que és pitjor, reprendríem una experiència que ja coneixem de facto: la burla de la pròpia llei per la via dels riscos de transtorn mental, cosa que ja em direu si és gaire maca. Almenys en això la nova Llei era menys hipòcrita. Però veurem en què queda i si hi ha voluntat d'arribar a acords que permetin corregir alguns dels problemes que hi duia.

En tot cas, el que em sembla més rellevant en el tema de l'avortament, més que no pas la seva legislació, és que n'hi hagi menys.  Sens dubte,  faríem que moltes dones s'evitessin una experiència molt dolorosa. Possibilitaríem que l'adveniment d'un fill no fos vist com una catàstrofe, etc. I no seré maquiavèl·lic, però el cert és que -des de l'aplicació de la nova Llei- el nombre d'avortaments a Espanya ha anat baixant, com ja indicava fa més d'un any jo mateix aquí. I aquest, no pas la banalització de la vida embrionària o de les relacions sexuals, és o hauria de ser l'objectiu de qualsevol llei i de qualsevol govern. No per la via penal (també el ministre hi ha insistit, a veure com s'ho farà), sinó per la via preventiva -d'una banda- i per la via d'una major consciència dels límits de la llibertat humana i les seves responsabilitats.No sé si això darrer s'arregla amb lleis.

Post scriptum
Us recomano llegir l'entrevista que ahir publicava El País al catòlic irlandès Jon O'Brien, President de Catholics for Choice, una organització que advoca perquè sigui la dona qui tingui la darrera paraula sobre l'avortament, també en el magisteri de l'Església.