dimarts, de setembre 14, 2010

Baixen els avortaments

Curiosament, ha estat després de l'aprovació de la reforma de la Llei de l'Avortament, si bé les causes encara no s'hi poden atribuir, que el nombre d'interrupcions voluntàries de l'embaràs ha baixat a Espanya per primer cop en 25 anys. Una gran notícia, com assegurava la Ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez (foto) [vegeu Público], a falta encara de fer oficials aquestes dades. La Ministra atribueix la causa d'aquest decreixement a la millora de les mesures preventives, una d'elles la 'píndola del dia després'. M'agradaria pensar que hi ha causes més profundes, de més responsabilitat (prèvia) davant les relacions sexuals que inclou el respecte a l'altre i l'ús preventiu de la sexualitat. La meva opinió sobre la darrera reforma de la Llei l'he manifestat directament o indirecta en algunes ocasions (aquí, aquí, aquí amb enllaços d'interès, aquí amb nous enllaços d'interès, aquí, aquí i aquí), crítica en alguns aspectes i esperançada en -precisament- els que reforcen els mecanismes preventius i educatius.

M'agradaria de tot cor que les dades de l'any passat que es publicaran aquests dies siguin una tendència. El que limita les possibilitats de la vida humana (d'un embrió o d'una mare que es veu abocada a avortar) és el que hem de desterrar d'aquest món si volem viure'l amb plenitud. I crec que és un error la identificació de l'esquerra amb l'avortisme (error que a vegades cauen algunes persones d'esquerres): la banalització de les relacions personals o la reducció d'un embrió a un objecte de consum no és precisament propi d'ideologies d'emancipació, tot el contrari. Paradoxalment, les polítiques d'esquerres en matèria d'avortament pretenen una reducció d'aquesta pràctica a través, entre d'altres coses, d'una descriminalització de les dones que s'hi veuen abocades.

Curiosament també, cal dir que aquest decreixement s'ha fet amb un Govern socialista que, a més, és acusat de bel·ligerant en defensa de l'avortament com un dret. De nou, són majoria les que tenen govern socialista el tram de les autonomies que més s'han destacat en la millora de les dades. Ja deia fa un temps [aquí] que on el PP governava més creixia el nombre d'avortaments. Els governs conservadors -vegeu estadístiques- són el millor caldo de cultiu per l'increment de l'avortament, potser -diria- perquè incideixen en els límits de les possibilitats vitals, fomenten l'individualisme i desconfien de l'educació. Per cert, amb un Govern socialista, que ha fet més fàcil (dira que menys hipòcrita) la Llei del Divorci,  també comencen a caure el nombre de ruptures matrimonials. Diuen que és per la crisi. Esperem, també, que sigui pel mateix exercici de responsabilitat que les done si els homes d'aquest país saben i poden fer. Que no són tontos.