divendres, de juliol 30, 2004

Tinc tres llibres nous

Emancipació juvenil
:
De la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia rebo un llibre fantàstic, L'emancipació dels joves catalans. El camí que cal recórrer, disponible a internet, que fou preparat per afrontar "la nova etapa del govern d'esquerres a Catalunya", i que ha preparat el director de la Fundació, l'amic Jordi Serrano, amb la col·laboració de Gemma Martín, Sílvia Luque i Jesús Sanz. A banda d'algunes propostes concretes, que segurament es podrien debatre a fons, m'agrada molt la reflexió de fons que s'hi fa respecte a les polítiques de joventut. Coincieix amb la que també va fer la proposta sobre les taules d'emancipació juvenil. La clau, vénen a dir, es troba en l'edat i en les escasses possibilitats d'emancipació dels joves. Actuar en aquest aspecte, fomentar polítiques actives d'emancipació, pot ser el principi per atendre altres problemes derivats, com per exemple l'oci relacionat amb consum d'estupefaents o l'accidentalitat, que sovint tractem com a problemes aïllats
:
Bono, genio y figura
:
En Fermí Manchado m'ha fet arribar "Bono con todos" (Edicions B, Toledo, 2003), un llibre indescriptible en el que l'actual Ministre de Defensa, José Bono, repassa les seves activitats amb una sèrie de col·lectius en qualitat de President de la Junta de Castella-La Manxa, que és el que era en el moment de l'edició del llibre. És fet a puny i lletra d'ell mateix i profusament il·lustrat. Curiositats: "Bono con las monjas", "Bono con el PP", "Bono con el servicio de limpieza"... Genio y figura. Fora conyes, hem d'aprendre sobretot de la capacitat d'aproximació d'aquest personatge a tanta gent.

Per al nou Estatut
:
De la Fundació Carles Pi i Sunyer m'arriba l'estudi núm. 12 anomenat "Globalización, gobernanza e identidades" que recull estudis de diversos autors compilats per Francesc Morata, Guy Lachapelle i Stépane Paquin. Sens dubte, una boníssima aportació al debat sobre la reforma de l'Estatut i això que se'n diu l"Espanya plural" i que tantes perspectives de cooperació està obrint entre les administracions espanyoles. Per cert, al web de la Generalitat diu que el Bus de l'Estatut ve a Mataró el poper dia 18 (i així ho recull el web del PSC de Mataró).