divendres, d’octubre 29, 2004

Entusiasme vs. decepció

La notícia (vegeu post de dimecres passat) de la important rebaixa de la delinqüència a Mataró en el període des de l'inici de la col·laboració de la Policia Local amb els Mossos d'Esquadra rep avui una valoració positiva de l'editorial del diari digital capgros.com, i es complementa amb un article de l'Intendent Major i cap de la Policia Local de Mataró.
:
Ahir al Ple (vegeu post d'ahir), a banda de la intervenció que hi teniu breument esquematitzada, vaig parlar en el torn de rèplica bàsicament per aclarir unes quantes coses:
:
1. Que el Govern Zapatero també canviarà el finançament local, com no pot ser d'altra manera. Costarà menys amb un President que, a diferència del d'abans, parla amb els presidents autonòmics i amb els alcaldes.
:
2. Ho farà perquè l'actual model és injust. Des de la seva aplicació, Mataró va baixant les seves aportacions. De fet, es calcula una pèrdua neta, de cop, de 250 milions de pta. d'ingressos de l'Estat cap a Mataró.
:
3. El PP semblava que demanés disculpes per ser conservador i el portaveu de CiU de tenir un discurs tan semblant amb el PP. Els vaig recomanar que no calia que ho fessin. El de CiU sostenia l'original tesi que "per ser d'esquerres s'ha de tenir diners i vostès no en tenen". Li vaig dir que aquesta teoria devia ser de quan ell ho era (el vam haver de suportar els del PSC fins que va veure la llum).
:
4. Tots dos insistien en divulgar un pretès rànking segons el qual Mataró se situaria com una de les ciutats més cares d'Espanya. Els vaig reptar a fer públic aquest rànking, senzillament perquè sé que no existeix i que el que diuen és mentida. tenen el prejudici que l'esquerra és la que puja els impostos i la dreta al revés, però "això deu ser a tot arreu menys a Espanya", vaig dir (vegeu el post del passat dia 21).
:
3. Ben al contrari, Mataró ha situat en els darrers anys l'increment dels seus tributs per sota de la inflació. Això fa que en éls rànquings solvents (en concret l'estudi que publica l'Ajuntament de Madrid "que ja sé que no és de la seva corda" vaig ironitzar amb els del PP) es situaríem en els llocs més baixos, especialment en els tributs que tenen a veure amb l'habitatge, l'IBI, el de Construccions i Obres (només amb les capitals de província, a le que caldria sumar moltes altres ciutats, en tenim 38, la majoria del PP, amb aquest impost més car), o les púsvàlues (en tenim 47 al davant).
:
4. I als que ens deien "cofoïstes", els vam respondre que no és això, "sinó entusiasme, reconèixer les oportunitats de la ciutat enlloc d'enfornsar-se amb els problemes". Esperalba (CiU) tot ho veia negre, en tot era pessimista, no reconeixia cap oportunitat ni cap canvbi, no oferia cap proposta... Jo, si fos de CiU, tindria un altre motiu per a la decepció.
:
En fi, feliç cap de setmana de la Castanyada a tothom.