dilluns, de gener 21, 2008

Nou superior dels jesuïtes

L'elecció d'Adolfo Nicolás com a nou Prepòsit General dels jesuïtes, en substitució de Peter-Hans Kolvenbach (per cert, vegeu interessant entrevista aquí) és interpretat amb diverses claus. La primera, que es tracta d'un nou superior espanyol de la Companyia fundada per un sant basc, Ignasi de Loiola. Crec que val la pena apuntar-se el fet que un espanyol arribi a altes instàncies d'una ordre tan important, vist, a més, com tenim el panorama episcopal.
:
La segona és, semblant a l'impuls també dels primers jesuïtes, que el pare Nicolás ha exercit molt bona part de la seva vocació a l'Asia, al Japó i Filipines concretament. Certament, Àsia és un dels continents on més està creixent el cristianisme i també val la pena que aquest fenomen sigui analitzat amb cura. I el tercer seria la continuïtat amb Pedro Arrupe, especialment pel caràcter obert i crític amb les posicions més tradicionals de la docrtina vaticana. Curiosament, ha estat en època del Papa Benet XVI, pel que diuen molt interessat en el procés d'aquests dies, on ha estat possible aquesta elecció.
:
Sobre aquest darrer aspecte, recomano l'article de Juan José Tamayo, ahir, a El País. Diu, per exemple:
:
Normalizadas las relaciones con el Vaticano, los delegados de la Congregación General han optado por recuperar la línea de Arrupe, adaptada eso sí,a los nuevos desafíos. Nicolás es una persona que cuenta con un sólido bagaje teológico, una presencia ininterrumpida durante casi cuarenta años en Extremo Oriente, donde se está produciendo una revitalización del cristianismo, con una prolongada experiencia de gobierno y de talante abierto y moderadamente crítico con el Vaticano, ante quien, bien seguro, seguro no va a doblegarse.
:
En qualsevol cas, tot just som a l'inici de la 35ª Congregació General de la Companyia de Jesús, que durarà dos mesos i en la que es preveuen important debats, tots ells de molt alt nivell, sobre el moment actual de la societat i la forma de viure-hi dels cristians d'avui. Com deia ahir el mateix diari citat "entrarán en materia, con reuniones que duran más de dos meses. En este plazo y, bajo la guía de Adolfo Nicolás, los delegados pasarán revista a los once postulados que resumen las 400 propuestas recibidas de los jesuitas de todo el mundo, y que abordan los grandes retos de la Compañía en el nuevo siglo". Els que ho vulgueu seguir per internet, podreu fer-ho des del web oficial, o bé des del web que han preparat els jesuïtes catalans, que és molt complert.
:
Per últim. Una de les coses que més interessants trobo dels jesuïtes és el context en què van néixer i, potser, la seva actualitat. Sempre he pensat que la Contrareforma, més que oposar-se per la força a la Reforma protestant, que també ho va fer, va desenvolupar una sèrie de mecanismes de seducció per fer-se més atractiva, més autèntica, com si sabés que era precisament així com es faria valer davant els nous aires. En l'art, en les lletres, també en la teologia, invents com el dels jesuïtes van ser una de les millors aportacions d'aquella època convulsa.
:
Publica un comentari a l'entrada