dijous, d’abril 14, 2011

L'estil Móra, també al Consorci del Port *


Com es governa el Port de Mataró?

El Consorci Port Mataró és un consorci públic constituït l’any 1997, integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró que té per objectiu la gestió i l’explotació del port esportiu de Mataró, després del fracàs rotund de la primera concessió que la Generalitat de Pujol féu a una empresa privada. El Consorci es troba sota la dependència administrativa del Departament de Política Territorial i Obres Públiques a través de la Secretaria per a la Mobilitat i la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes. La presidència és nomenada per la Generalitat de Catalunya i l’ocupa el director general de Ports, Aeroports i Costes. La vicepresidència és nomenada per l’Ajuntament de Mataró i ara per ara recau en mi mateix. El Consell de Govern està constituït per 6 representants nomenats per la Generalitat (que incliu el president) i 4 nomenats per l’Ajuntament (que inclou el Vicepresident), més un gerent i un secretari, sense vot, nomenats pel Consell.

Què ha fet Joan Mora?

Ahir, dimecres 13 d’abril, va tenir lloc el Consell de Govern del Consorci del Port de Mataró. Just abans de la reunió, on hi vaig arribar amb uns 5 minuts d'antel·lació, el gerent m'ensenyava la resolució del passat 23 de març del Conseller segons la qual la Generalitat nomenava els seus representants. Resumint, el Govern canvia dos dels seus càrrecs en substitució dels 2 anteriors (la directora general de Política Ambiental, Marta Subirà, i la responsable de zona centre de Ports de la Generalitat, Margarita Díez), ratifica Josep Maltas, militant de CiU i usuari del Port, i Rosa Busquets (subdirectora general de Ports i Costes) i nomena Joan Móra, el cap de l'oposició de CiU a Mataró, en substitució de Roser Luís (nomenada a isntàncies del PP), de la qual he de dir que ha estat molt activa i participativa al si el Consell i de la que és una llàstima prescindir-ne. (Bé, ara que hi penso, a veure si a Móra l'ha designat el PP...)

Quines conseqüències té?

Jo mateix, en nom de la institució que represento i dels altres membres nomenats per l'Ajuntament que m'acompanyaven, vaig fer constar en acta la protesta formal del Consistori per no haver estat consultat prèviament i per trencar el clima de consens que havia presidit la política de nomenaments del Consorci, més enllà dels canvis de Govern a la Generalitat que hi ha hagut del 1997 ençà (Pujol, Maragall, Montilla) i que ara es trenca unilateralment. Aquest clima permetia que la Generalitat nomenés persones d'altres colors polítics, garantint més pluralitat, idependentment del color del govern que la presidís. Ara, tot ha canviat.

Què ha passat perquè tot canviï? Doncs que Joan Móra ha entrat en escena. Amb una absoluta deslleialtat cap a l'Ajuntament, ha imposat el seu nom sense cap mena de justificació, mantenint els altres consellers propers a CiU i eliminant tota possibilitat d'acord perquè altres grups hi entressin a formar part. Els projectes dle Consocri són ambiciosos i molt rellevants per la ciutat, però -de nou- Móra posa per davant els interessos de partit als de la ciutat. Enlloc de la recerca de consensos per fer el millor desenvolupament possible del Pla estratègic del Port, imposició partidista. A més de les retallades a la salut també a la democràcia. I a la transparència, amagant la resolució fins ahir. Aquest és l'estil Móra.

* article aparegut a MataróNotícies.cat

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Si no fuera porque estoy convencido de que vais a seguir mandando, no sé si en compañía de Mora o de otros, casi me atrevería a decir que os noto un tanto nerviosos viendo las cosas que escribes (cuando no te dedicas a hablar de religión --que en tu blog es básicamente algo político-- o de arte). En Mataró creo que hay 27 concejales, de los cuales tenéis 11. Con el voto de ERC y de los comunistas seguro que sumáis los 14 precisos para gobernar (otra cosa es que los amigos de ERC tengan otros proyectos, que no lo sé). Pero si gobernáis con Mora --que no es tan difícil-- ¿cómo nos venderás después todos estos comentarios tan llenos de rencor que pones por aquí? No sé, como tengo cierto interés por saber qué va a suceder voy a votar por Mora esta vez, a ver qué sucede. Tengo curiosidad de saber cómo nos venderéis la moto de la sociovergencia.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim
El que dic de Mora és perquè no em sembla bé i crec que s'ha de dir. Crec que ell n'ha dit de més grosses de mi i, francament, tant me fa. Si les crítiques volen dir nervis, diria que estan més nerviosos els de CiU. En fi.

Anònim ha dit...

Por supuesto que entra en el juego que os sacudáis ambos dos (por personalizar la cosa). Es normal y tiene su interés. No sé lo que dice de ti Móra (me disculpo por no haberle puesto antes el acento) porque no sigo mucho la política convergente a nivel local (si es que existe, que supongo que sí). Lo que quería significar, de la forma tan poco hábil que me caracteriza, es que si se produce la sociovergencia --que es una posibilidad, aunque supongo que tendremos frente popular de nuevo-- ¿qué haréis/harás para justificar la necesidad de un pacto tan poco afortunado? Lo que pasa es que tenéis suerte en todo: el bello Artur no ha podido esperarse a las municipales, ha tenido que meterse en problemas antes de hora. Las pocas opciones que tienen los suyos en muchos sitios acaban de depreciarse con sus inoportunos recortes. ¡Qué triste es la vida del que espera algún tipo de cambio!

Anònim ha dit...

no olvidemos que la decisión última de donde se hacen los recortes, viene del consorcio que gobierna el propio hospital donde el ayuntamiento tiene mucho que decir.

Dicen que no a los cortes, pero los aplican con saña. Un ejemplo más de la política de pandereta que tenemos que sufrir en este pais.


Per cert, Ramon, quans També tens carrecs al port? Ademes de tinent d'alcalde, quants carrecs tens i quant cobres per ells?

Ramon Bassas ha dit...

- pels 2 anònims,

1. No crec que es doni el cas, però deixa que primer parlin les urnes. Si hi ha d'haver pactes, serà sempre sobre el programa. I si no satisfà el que hem presentat, no hi podrà haver pactes. Mira, nosaltres ens presentem també amb un programa de canvis, avalat pels que ja hem fet durant molts anys. El problema no és canvi si o no, sinó cap a on. No trobes?

2. Els retalls que haurà de fer el Consorci hi seran perquè abans l'administració de salut (la Generalitat) els haurà fet. per cert, l'Ajuntament només hi té un terç als òrgans de Govern.

3. Ni jo ni cap altre conseller del Port cobrem ni un cèntim per ser-ne o assistir a les reunions. Jo en sóc Vicepresident, d'aquest Consorci. També sóc president de Pumsa i d'una filial, Porta Laietana SA i membre del patronat de la Fundació U. de Cooperadors. En tot això hi sóc per raó del meu càrrec polític i no cobro cap altre sou que el de regidor tal i com s'establí al Ple de cartipàs celebrat a l'inici del mandat. Tampoc cobro dietes per assistir a aquests llocs.