dijous, d’abril 14, 2011

L'estil Móra, també al Consorci del Port *


Com es governa el Port de Mataró?

El Consorci Port Mataró és un consorci públic constituït l’any 1997, integrat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Mataró que té per objectiu la gestió i l’explotació del port esportiu de Mataró, després del fracàs rotund de la primera concessió que la Generalitat de Pujol féu a una empresa privada. El Consorci es troba sota la dependència administrativa del Departament de Política Territorial i Obres Públiques a través de la Secretaria per a la Mobilitat i la Direcció General de Ports, Aeroports i Costes. La presidència és nomenada per la Generalitat de Catalunya i l’ocupa el director general de Ports, Aeroports i Costes. La vicepresidència és nomenada per l’Ajuntament de Mataró i ara per ara recau en mi mateix. El Consell de Govern està constituït per 6 representants nomenats per la Generalitat (que incliu el president) i 4 nomenats per l’Ajuntament (que inclou el Vicepresident), més un gerent i un secretari, sense vot, nomenats pel Consell.

Què ha fet Joan Mora?

Ahir, dimecres 13 d’abril, va tenir lloc el Consell de Govern del Consorci del Port de Mataró. Just abans de la reunió, on hi vaig arribar amb uns 5 minuts d'antel·lació, el gerent m'ensenyava la resolució del passat 23 de març del Conseller segons la qual la Generalitat nomenava els seus representants. Resumint, el Govern canvia dos dels seus càrrecs en substitució dels 2 anteriors (la directora general de Política Ambiental, Marta Subirà, i la responsable de zona centre de Ports de la Generalitat, Margarita Díez), ratifica Josep Maltas, militant de CiU i usuari del Port, i Rosa Busquets (subdirectora general de Ports i Costes) i nomena Joan Móra, el cap de l'oposició de CiU a Mataró, en substitució de Roser Luís (nomenada a isntàncies del PP), de la qual he de dir que ha estat molt activa i participativa al si el Consell i de la que és una llàstima prescindir-ne. (Bé, ara que hi penso, a veure si a Móra l'ha designat el PP...)

Quines conseqüències té?

Jo mateix, en nom de la institució que represento i dels altres membres nomenats per l'Ajuntament que m'acompanyaven, vaig fer constar en acta la protesta formal del Consistori per no haver estat consultat prèviament i per trencar el clima de consens que havia presidit la política de nomenaments del Consorci, més enllà dels canvis de Govern a la Generalitat que hi ha hagut del 1997 ençà (Pujol, Maragall, Montilla) i que ara es trenca unilateralment. Aquest clima permetia que la Generalitat nomenés persones d'altres colors polítics, garantint més pluralitat, idependentment del color del govern que la presidís. Ara, tot ha canviat.

Què ha passat perquè tot canviï? Doncs que Joan Móra ha entrat en escena. Amb una absoluta deslleialtat cap a l'Ajuntament, ha imposat el seu nom sense cap mena de justificació, mantenint els altres consellers propers a CiU i eliminant tota possibilitat d'acord perquè altres grups hi entressin a formar part. Els projectes dle Consocri són ambiciosos i molt rellevants per la ciutat, però -de nou- Móra posa per davant els interessos de partit als de la ciutat. Enlloc de la recerca de consensos per fer el millor desenvolupament possible del Pla estratègic del Port, imposició partidista. A més de les retallades a la salut també a la democràcia. I a la transparència, amagant la resolució fins ahir. Aquest és l'estil Móra.

* article aparegut a MataróNotícies.cat
Publica un comentari a l'entrada