dimecres, de juliol 06, 2011

Els reptes de Cetemmsa


Dilluns passat, el president Artur Mas i el Delegat del Govern, Joan Rangel, inauguraven a Mataró les noves instal·lacions de Cetemmsa, el centre tecnològic d'innovació que s'ha traslladat al TecnoCampus Mataró Maresme. Sobre l'origen del projecte, us recomano llegir aquest article a Capgròs [aquí] da fa pocs mesos, escrit per Josep Puig, aleshores el regidor responsable a Mataró, que cita l'origen en els projectes d'oficines integrades de tecnologia (OSIT, en deien), subvencionats pel Ministeri d'Indústria, que fessin possible economies d'escala. Deuria ser a finals dels vuitanta. 

Diu Puig que, amb l'alcalde d'aleshores, Manuel Mas, "vam anar a veure l’exalcalde i exministre d’Indústria Joan Majó, enginyer, a la seva casa d’Argentona. Majó ens va dir que la idea era bona, però que en cap cas s’havia de limitar a instal·lar uns aparells de fax, tèlex, vídeo conferència i poca cosa més, la idea inicial de les OSIT. Ens va fer veure que havia de ser un projecte més ambiciós al servei de la indústria, que aportés tecnologia, innovació, creativitat, etc., més d’acord amb el teixit econòmic de la comarca i no pas amb la realitat d’altres zones d’Espanya".

Sens dubte, el projecte ha pres una volada importantíssima i, amb el seu trasllat a la seu universitària i d'empreses innovadores situades al Rengle de Mataró, el valor afegit és avui de primera magnitud. Feia falta aquest maridatge.  La història de Cetemmsa no ha estat fàcil i probablement mai com ara ha tingut aquesta enorme projecció. N'hem anat coneixent la seva trajectòria, principalment gràcies als avenços i aplicacions que ha anat desenvolupant, especialitzant-se darrerament en la introducció de circuits integrats en materials diversos i flexibles, de manera que s'hi puguin fer un munt d'aplicacions inèdites (en teixits, però no tan sols en teixits).

En els moments que estem vivint, el centre, té, almenys, dos reptes de posicionament. El primer, demostrar (com ja ho fa força) la seva capacitat d'incidir en la innovació als productes o processos (de casa o de fora) d'una manera substancial, de manera que les empreses afrontin el final de la crisi amb una bona empenta. El segon, competir (i cooperar) amb centres europeus de primer ordre, perfectament comparables amb Cetemmsa., per poder ampliar la capacitat d'internacionalització del centre, en la línia del que indicava el President de la Generalitat. Per això potser caldran noves aliances estratègiques a casa nostra. Seria bo que el Govern de la Generalitat també ho veiés així.

En la meva darrera etapa de regidor vam defensar amb fermesa que Cetemmsa anés al TecnoCampus, just a tocar de les universitats (hi ha portes que hi connecten). És fonamental aquesta simbiosi i enriqueix, de ben segur, els uns i els altres. Aquest és també, com deia, un dels grans valors afegits del centre: el coneixement allà mateix, empreses allà mateix, xarxa urbana allà mateix... Ho vam haver de defensar contra l'opinió contrària, i molt contrària, de l'actual Alcalde de Mataró, que ens va dir de tot, a mi, a l'Alcalde Baron i a la regidora Romero, per fer aquest trasllat a les instal·lacions universitàries. Si ha canviat d'opinió, ho celebro moltíssim.

[No vaig poder ser a la inauguració. Però ja fa uns mesos vaig tenir l'oportunitat de conèixer les instal·lacions de la mà d'una bona amiga, ara directora del centre, l'Anna Escoda (vegeu entrevista a El Tot Mataró), a qui li desitjo molts èxits.]


Publica un comentari a l'entrada