divendres, d’octubre 12, 2012

Llibre de la Creació

Us deixo el vídeo de presentació del Llibre de la Creació fou presentat el passat dia 3 d'octubre, al MUHBA El Call davant prop d'un centenar de persones que omplien la sala i d'altres que ho van seguir gràcies a uns altaveus instal·lats a la plaça. Comptà amb les intervencions del caputxí Enric Cortès, hebraista i doctor en Bíblia, el poeta i doctor en filologia semítica Manuel Forcano, traductor i curador de l'obra, i Mario Satz, llicenciat en filologia hispànica i escriptor. La cantant Lídia Pujol va cloure l'acte recitant uns fragments del llibre.

Manuel Forcano va destacar la influència d'aquest llibre, fonamental per a la interpretació de la càbala, a la Barcelona jueva medieval. "Com a traductor he vist que bona part del llibre es pot llegir en passat o en imperatiu. I canvia molt, ja que no es relata el que va passar sinó què ha de passar", afirmà Forcano. Per ell, "el gran tema de l'obra és el poder creador de les paraules, ja que el que no diem no existeix. És el llibre de la màgia de les paraules". Així, aquest  "llibre era un mètode per a poder crear, era pólvora en mans dels homes, encara que a posteriori els propis rabins vanmullar la pólvora per rebaixar-ne el poder".
Per la seva banda, Enric Cortès qualifica la introducció de Manuel Forcano de "fabulosa" i afegí que "portem 400 anys de retard en recuperar aquesta obra", que és la primera vegada que es tradueix al català. Mario Satz advertí que "quan ens submergim en una obra com aquesta desapareixen l'espai i el temps". L'editor de Fragmenta, Ignasi Moreta va explicar que "des de l'editorial hem volgut fer una Bernat Metge de les religions i explicà que hi ha poquíssims traductors disponibles per publicar versions de textos sagrats escrits en alfabets no llatins".
L'acte fou organitzat per Fragmenta Editorial i comptà amb la col·laboració del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA),e l director del qual, Joan Roca, presentà l'acte.
(Vaig citar-lo en aquest post)
Publica un comentari a l'entrada