Com deia Raimon Obiols, las primeres reaccions dels articulistes catalans l'endemà de l'acte que Artur Mas protagonitzà per presentar el que haia de ser la seva gran aposta de refundació el catalanisme (compte: ja no nacionalisme), coincideixen en qualificar el seu discurs d'ambigu. Que es destaqui com a objectiu 'el dret a decidir' i, a continuació, 'en tot allò que tenim dret a decidir' sembla un acudit dels germans Marx. Cito Obiols
:
Salvador Cardús escriu que “s’abandonen (en el discurs de Mas) unes ambigüitats incòmodes i se’n busquen altres de noves per tal de mantenir el marge de maniobra“. Francesc-Marc Álvaro diu que “el millor d’aquesta aposta de Mas és la seva imitació de l’ambigüitat productiva que permeté a Pujol sumar vots de procedència molt diversa“. L’editorial de La Vanguardia parla de “calculada ambigüitat“. Ferran Mascarell escriu que “torna a dominar l’ambigüitat del llenguatge“.
:Podem seguir. Pilar Rahola diu el mateix d’una altra manera: “aquesta conferència és pujolisme en estat pur, fins i tot en els càlculs que s’han fet per donar-ne una de freda i una de calenta“. Francesc Puigpelat es refereix a l’ ambigüitat del discurs en el terreny del sobiranisme (”Per què Mas formula només una mena de sobiranisme a mig gas?“) i Francesc Codina a l’ambigüitat en el terreny programàtic: “Conceptes com l’Estat del benestar, l’educació inclusiva, la cohesió social i la sostenibilitat, en comptes de ser frontalment qüestionats, com fa sovint l’ala més liberal de CDC, han estat hàbilment modulats per Mas en una hibridació social-liberal en què es detecta l’emprempta sarkozyana“.
:No cal continuar. Però potser allò que interessa és demanar-se a què obeeix aquesta significativa coincidència en titllar d’ambigu el discurs de Mas.:
Em sembla que la resposta la dóna El Punt, quan recorda que “de fet, aquest navegar entre dues aigües ha estat la marca de la casa de CDC“. És el mateix que apunta gràficament Francesc-Marc Álvaro a La Vanguardia: “El repte de Mas és anar dues passes més enllà de Pujol sense espantar a la senyora Pérez“.
:
Per conèixer altres reaccions diverses des del camp socialista, val la pena llegir-se els articles d'El Periódico de Ferrran Macarell, Diverses refundacions, del dia anterior i el ja citat Refundar el llenguatge i d'Àlex Masollorens, Res de nou sota el sol; el de Montserrat Tura a La Vanguardia, Catalanismo sí; les reaccions del portaveu Miquel Iceta i la del secretari d'Organització, José Zaragoza, que alerten de l'acostament a tesis més radicalitzades, i, d'aquest darrer, una comparació entre les propostes de Mas i les de Montilla, a rel de la participació d'aquest darrer en un programa televisiu.
Per conèixer altres reaccions diverses des del camp socialista, val la pena llegir-se els articles d'El Periódico de Ferrran Macarell, Diverses refundacions, del dia anterior i el ja citat Refundar el llenguatge i d'Àlex Masollorens, Res de nou sota el sol; el de Montserrat Tura a La Vanguardia, Catalanismo sí; les reaccions del portaveu Miquel Iceta i la del secretari d'Organització, José Zaragoza, que alerten de l'acostament a tesis més radicalitzades, i, d'aquest darrer, una comparació entre les propostes de Mas i les de Montilla, a rel de la participació d'aquest darrer en un programa televisiu.
:
També destaco al post d'ahir de Joan Antoni Baron i, a través d'ell, recupero els dels blocaires Saül Gordillo, Marc Vidal, Carles Campuzano, Xavier Mir (que he descobert que em cita al seu llibre) i en Joan Ferran.
:
Recentment, he reflexionat al respecte jo mateix als posts Catalanisme vs. amish del Majestic, Convergència i desunió, Més sobiranistes = menys catalanistes, CiU, desorientada, als que remeto per no repetir-me. No hi ha massa res de nou a dir.
:
:
9 comentaris:
Tota la crítica és aquesta? Ambigüitat? Se us veu nerviosos... No teniu més idees?
Les reaccions de Zaragoza i Sirera són intercanviables. A mi no em fa res que Mas sigui radical, encara que potser tens raó i és massa ambigu. Que passa aquí? Em perdo.
Ramon em sembla que el PSC esteu veient que si CDC s'acosta a ERC se us acabarà la bicoca del tripartit, i això us fa cangueli.
Si ERc s'allibera del Sr. Rovira et puc assegurar que el tripartit té els dies comptats, i sinó el temps.
David ( elracodemataró.blogspot.com )
Per culpa d'aquestes ambiguitats ens quedarèm amb quatre gats que anirèm a les urnes. Quan els liders no tenen personalitat ja rès no te sentit. Tan diuen de "dret a decidir" com de "no som independentistes, doncs, ¿¿en que quedèm??. Al final resultara que els quatre gats que anem a les urnes ens haurèn de fixar sobretot en la corbata i el bigoti dels liders abans que en el programa dels partits, ja que de programes diferenciats amb contrast notable, rès de rès, tot és clonat.
Silveri,
Drew Western que es un experto en sicología política, afirma según diversos estudios, que el electorado (no las bases o personas muy interesadas en la política), evalúa a los candidatos o políticos en menos de 7 segundos incluso antes que digan su primera palabra. Y es que muchos (de los pocos que vamos a votar) votan más con el "corazón" que con la cabeza. Igual los que no votan (que son la mayoría) no lo hacen entre otros aspectos, también por este.
El especialista este, es una joya. Digno de seguirlo. Cuenta cosas muy curiosas sobre la política y como la vemos, nos comportamos y se comportan los políticos.
Sobre la ambigüedad, todos son iguales y no necesariemente en este tema, sino en otros muchos.
Un saludo
- Toni,
En tot cas, l'amigüitat és un aspecte que destaquen els articulistes citats, no sé si estan nerviosos. Les meves idees respecte la situaciód e CiU les poso en els altre slincs que hi ha a sota.
- Joan,
Ignoro les declaracions de Sirera. A mi també tant me fa si Mas és radical o no, però poster no tant a l'electorat de CiU. Si, a més, rera els enunciats radicals hi ha ambigüitat calculada, la confusió és total.
- David,
Mas va dir que el seu discurs no tenia tan a veure amb aliances ni amb eleccions com en la redifinició del catalanisme. Si el catalanisme moderat no l'acaba representant CiU, aleshores altres hauran d'agafar aquesta representació. Però no et confonguis, no ens fa cap por de fer-ho.
- Silveri
És cert que en el llenguatge, a més ambigüitat, més desafecció. En tot cas, jo encara sé trobar diferències entre les opcions polítiques.
- Napoleón,
caramba: ya ha salido lo de que todos son iguales.
Todos, menos el PSC of course. ;-)
Que hay de malo, en que vea ambigüedades no solo en el tema nacionalista. Tenéis muchas, todos. Cuando quieras te las enumero.
Por cierto Martínez Camino, dice que lo de pedir perdón la Iglesia. Pues que va a ser que no. Así os va.
Un saludo
De veritat que no entenc l'optimisme dels covergents i la pretesa radicalització que hi volen veure molts, quan, si es llegeix la conferència amb un mímim de deteniment, es veu que és d'una ambigüitat calculada que fa feredat, i que és regressiu en alguns conceptes essencials, com el de nacionalisme (que semblaria que els independentistes haurien de tenir clar!!),i no de diguem ja el de ciutadania, que desapareix dins un pancatalanisme a mig camí del populisme i del paternalisme.
- Napoleón,
Sin duda. El otro extremo serían las ideologías monolíticas. Pero me refiero a esa ambigüedad calculada, en decir una cosa y la contraria a la vez. Y que una de ellas traspase límites.
- Cinto,
Paraules perilloses i continguts buits, això de Mas. Un mal còctel.
Publica un comentari a l'entrada