dissabte, de maig 31, 2008

Sunzi i l'Estatut

Raons de Pes - IV
:
:
El darrer principi del "saber guanyar", dels cinc esmentats per Sunzi, resumeix els quatre anteriors: l'estrateg competent coneix molt bé quan convé combatre, sap dirigir tant un grup reduït com un de nombrós, sap unir les voluntats i sap preparar el combat.
:
[Diu Sunzi]: "Obtenir cent victòries sobre cent combats no és el millor. Sotmetre l'enemic sense lluitar contra ell és el més desitjable".
:
La negociació de l'Estatut s'ha emprat per reivindicar la sobirania del Parlament, amb l'argument que el projecte aprovat el 30 de setembre del 2005, pel 90% dels diputats, no podia ser modificat per les Corts espanyoles en res de substancial. Aquest punt de vista té com a primera conseqüència debilitar la posició negociadora de Catalunya, perquè desvia l'atenció cap a una qüestió molt més polèmica que el mateix Estatut.
:
L'experiència dels darrers vint-i-cinc anys ha confirmat l'interès permanent de Catalunya d'assegurar la seva presència en la direcció de l'Estat espanyol. tant la rauxa del "prescindim d el'Estat espanyol i plantegem-nos-en un de propi" com del conformisme de l'"obtindrem allò que puguem de Madrid" condemnen la nació catalana a l'aïllament i, en conseqüència, a la impotència política.
:
Una versió diferent de la "fugida endavant" proposa un objectiu encara més ambiciós que l'estatut: encetar la via cap a la sobirania; una proposta que divideix la societat catalana i la porta a una decepció encara més gran.
:
Àngel Pes, Necessitem Governants, Mina Ed., Barcelona, 207, pp. 46, 47, 50, 52, 53.
:
Publica un comentari a l'entrada