dimarts, d’octubre 18, 2011

Les 'es' de 'Valors'

Aquest mes, amb Valors, hi va també el nou disseny preparat per Manuel Cuyàs, un jove dissenyador de Mataró entabanat com seixanta més que d'una manera o altra col·laborem en tirar endavant aquesta revista de reflexió. Entabanats, enxarxats i emmerdats (perdoneu) darrera aquesta E d'excel·lència que podria servir pels adjectius anteriors. Crec que aquesta 'rentada de cara' és com aquells petits cops de colze de projectes una mica outsider (fora de Barcelona, fora de molte smodes, fora de força cercles) per fer-se un lloc al país. Em va saber greu no poder ser a l'acte de presentació, que comptava amb una conferència de Francesc Cabana (a la foto), perquè crec que aquesta mena d'iniciatives s'ha de recolzar. Posa de manifest elements per a pensar, hi atreu diferents mirades i disciplines, fa trajecte per moltes fronteres i respira un aire fresc molt recomanable.

Una de les combinacions que més gràcia em fa és la de fer-hi escriure gent que conec de fa molt de temps, massa propers a mi per veure'ls amb distància i probablement amb tot el valor que tenen, amb persones que s'han anat engrescant i, d'altra banda, noms de primeríssima qualitat del pensament a casa nostra. Les evidents mancances que té aquest model queden correspostes amb l'esforç de molts per fer un bon producte i amb la gràcia de veure el pensament reviscolar entre les experiències. Hi ha massa distància, a vegades, entre els 'experts' i els que experimenten sense ser-ne.

Si podem no caure en la pedanteria, si podem entrar amb respecte d'amateur en terrenys ignots, si tenim totes aquestes i més prevencions, és bo -crec- compartir el tast de la saviesa i fer-ne partícip tothom qui pensa (és a dir, tothom), arrencant-los el talent ocult, fins i tot els amics i veïns que un dia et sorprenen escrivint a Valors