dijous, d’octubre 06, 2011

El Ple en directe

Perquè no sigui dic que sempre critico el Govern de Joan Mora, avui aplaudiré dues iniciatives de comunicació que ha dut a terme que em semblen bones. La primera, no carregar-se el butlletí municipal MesMataró, malgrat que així ho havia promès. Rectificar és de savis i la primera obligació de tota institució és rendir comptes a qui es deu; en aquest cas, als ciutadans. Esperem que continuï amb la línia de respecte, de neutralitat i d'obertura que ha presidit aquests darrers anys que ha estat actiu. La segona, i aquesta és d'iniciativa pròpia, consisteix en l'emissió en directe del Ple municipal (reconec que és una espina que tenia clavada). El Govern ha decidit no fer-ho via emissió televisiva a través del canal públic comarcal (que seria un suïcidi periodístic i comunicatiu), tal i com havia demanat CiU anteriorment (també en això rectificar és de savis), sinó a través del sistema streaming a la pròpia web municipal, aquí.


Live video by Ustream

Com deia, no és un fet de dimensió periodística (el periodisme consisteix en prioritzar la infromació, oferir-la en tant que fets objectius i en oferir una interpretació dels fets), i tampoc crec que la transparència sigui exactament això. Però hi ajuda, sens dubte. I en una ciutat on els plens, a més de llargs, acaben molt tard, és una boníssima eina per seguir-los des de casa. D'aquí a un temps, encara proposo un pas més, com crec que ja es fa en retransmissions esportives: que una aplicació de Facebook -o a les xarxes- no tan sols permeti seguir-lo, sinó també comentar-lo, afegir lincs, etc... Té riscos (ja hem vist en quina porqueria en converteix determinada 'participació' a la xarxa) i informativament tampoc té molt de valor, entre d'altres coses perquè la immediatesa tampoc és exactament periodisme (que, com diu l'Albert Sàez, necessita 'període'). Però permet més interacció, menys fronteres, més interès, potser. Bé, a veure com va (de moment, una mica malament, encara que hi ha força seguidors). També es pot seguir mitjançant les 'piulades' que fan els usuaris de Twitter.

Felicitats, doncs. (I no preguntaré quant ha costat, en temps de retallades; els costos eren el motiu perquè l'anterior Govern no ho portés a terme).