diumenge, d’abril 03, 2005

Res no mereix el sacrifici humà

La mort del Papa a la premsa
:
cadaverPapa
Foto: Reuters.
:
Els diaris, com era d'esperar, en van plens. I les televisions i les ràdios. Embafa una mica. Recomano l'extra d'El País i, en ell, l'article de Hermann Tertsch, "Lucidez y rebeldía", que diu que el Papa "ganó a todos aquellos que creían o creen aún que los experimentos socials merecen el sacrificio humano". També m'ha agradat l'extra de La Vanguardia i les cròniques que aquest diari ha encarregat a Antoni Puigverd. Sembla que hi siguis.
:
Maragall/Chaves
:
Dels diaris d'avui també recomanaria l'entrevista que concedeix avui Pasqual Maragall a El País on, a banda de deixar clar que serà el candidat socialista el 2007, posa de manifest les dificultats i les esperances per assolir els objectius d'aquesta legislatura. Un d'ells, assolir una reforma de l'Estatut i del finançament autonòmic. L'entrevista de Manuel Chaves a La Vanguardia sembla que li respongui. A tenor de les paraules del president andalús, hi ha força possibilitats d'acord i entesa perquè el marc favorable a les reformes (Zapatero a La Moncloa, principalment) les impulsi definitivament. També se'l veu molt content amb la diversitat, d'altra banda necessària si es vol articular un projecte comú prou ambiciós com el del socialisme espanyol. I, amb ell, de construcció d'un model plural i integrador d'això que en diem Espanya.
:
La campanya de Patxi (II)
:
patxitanca Foto: Luis Alberto García (El País)
:
Avui el candidat socialista a Lehendakari ha hagut de cancel·lar l'acte de campanya amb motiu del dol oficial per la mort de Joan Pau II, en el que hi havia d'intervenir el President del Govern espanyol, Rodríguez Zapatero. Això passa quan s'ha conegut el darrer butlletí intern de la revista d'Eta, en la que recorda que 80 militants socialistes i del PP han estat assassinats per la banda i que, en l'actualitat "és lògic que pateixin les conseqüències directes de l'enfrontament", una manera de continuar amenaçant de mort una part de la societat basca. El seu entorn no s'ha fet esperar, ahir una seu del PSE a Sopelana (Biscaia) fou atacada amb l'explosió d'un artefacte que produí un incendi.
:
Davant d'això només hi pot haver fermesa. I unitat. Durant aquests quatre anys Ibarretxe ha estat més enfeinat en satisfer els seus, amb plans de divisió nacional, perdent el temps arreglerant el món nacionalista, enlloc de plantar cara als violents i a la seva impunitat. S'imposen dues tasques, i cal veure si tothom està diposat a fer-les. La primera, la d'agrupar el conjut de partits democràtic bascos per unir-los de nou contra el terrorisme. La segona, construir ponts d'entesa i diàleg "a banda i banda del riu" (això no és només una metàfora), la banda de sempre, de la tradició nacionalista (i carlista), i la banda a la qual convé integrar del tot en els destins d'Euskadi, la progressista i liberal, la nosa dels totalitaris, la de les classes populars. Ens entenem, oi? Ibarretxe, fins ara, no n'ha estat capaç. Ha preferit la fidelitat al Pacte de Lizarra, o a les seves nefastes conseqüències. Vegeu el que va dir Patxi López a Donosti abans d'ahir. També recomano el post d'en Francesc Amat d'avui.