dimecres, d’abril 26, 2006

De condons i fantasia

Els condons de Martini
:
Fa uns dies va ser notícia el cardenal Carlo M. Martini (el de la foto, de France Presse), exarquebisbe de Milà, perquè obria la possibilitat que l'Església acceptés l'ús del preservatiu per determinades circumstàncies. De fet, el text complet de l'origen d'aquestes declaracions s'acaba de publicar en castellà, amb el nom de Diálogo sobre la Vida. Recull una conversa entre el cardenal Martini i el professor Ignazio Marino. L'he tret del portal Atrio, que l'ha tret de L'Expresso, i inclou un magnífic exemple de l'apropament cristià a temes de bioètica, sense dogmatismes. S'hasabut, després, que el cardenal Lozano Barragán ha anunciat els treballs d'una comissió que està estudiant, per encàrrec del Papa, que l'Església permeti l'ús dels condons per prevenir la Sida. És tot un avenç, que cal celebrar.
:
Ahir mateix, parlava amb una persona que, des de la seva parròquia, atén algunes dones. Una d'elles, em va dir, quedava embarassada cada dos per tres, i no hi havia manera de fer raonar el marit. Així que ella, d'amagat d'ell, va acudir a un centre de planificació recomanat pel grup de cristians que fan aquestes tasques a la parròquia. No és cap excepció i és d'aquelles coses que no se saben, de l'Església, només surten els bisbes preocupats per l'obstetrícia. I que, per evitar que algun d'ells hi fiqui el nas -aquest bloc és públic-, no dic cap referència no fos que els emprenyin.
:
En tot cas, si el que pretén l'Església és dignificar la sexualitat humana, que potser sí que convindria, hauria de buscar posicionaments menys ridículs. Per començar, recomano un llibre del propi Martini, Elogi del cos.
:
Blogosfera hispana
:
Fa poc s'ha publicat un document sobre la blogosfera hispana (aquí teniu el pdf, compte: són més de 200 planes), en el que hi figuren alguns blocaires catalans com, per exemple, el periodista Saül Gordillo i la diputada Lourdes Muñoz, que ha publicat una ressenya interessant.
:
A casa d'en Rubert - VII
:
"Només són viables les formacions polítiques i territorials que tradueixen raonablement (o si més no, no traeixen) l'entramat real d'interessos i dependències. (...) Més que reivindicar, doncs, la sobirania (...) cal propiciar (...) nuclis funcionals d'interdependència que s'organitzin el seu torn com un conglomerat ocasional de fluxos i funcions, una de les quals (...) és la cultura nacional entesa com el dipòsit i 'mise en scène' d'una memòria sense pretensió de veritat ni universalitat de cap mena. (...) L'imperi austrohongarès [era] un lloc on es podia ser d'una nació, una ciutadania, una llengua i una cultura que no coindissin entre si (per exemple, de cultura àra, de llengua croata, de nacionalitat hongaresa, de ciutadania austríaca, etc.). (...) Un home, deia Musil, té una colla de caràcters o identitats distintes: 'Una de ciutadana, una d'estatal, una de conscient i una altra d'inconscient, una de sexual i una de professional, etc., i encara una darrera, la de la seva fantasia, que li ho permet tot menys una cosa: prendre's massa seriosament les vuit anteriors"
:
:

8 comentaris:

Albert ha dit...

Doncs a mi em va saber greu que Martini nos fos elegit papa perquè em va semblar atractiu arran del llibre en què hi manté un diàleg amb Umberto Eco.

Pedro ha dit...

Gran llibre el d'en Rubert de Ventós.
Crec que no et seagrada Rahola com a articulista, t'aconsello aquest article, explica la monsturositat de García Prieto, que ahir va ser amb la Terribas i no va aclarir cap de les irregularitats/il.legalitats que comet LA SEVA fira:
http://www.avui.cat/avui/diari/06/abr/27/184986.htm

Ramon Bassas ha dit...

- Albert
Ho celebro. Has llegit aquest llibre? És boníssim ("En què creuen els que no creuen?"), hi participen, al final, altres intel·lectuals italians. Però... no havíem quedat que la teologia no t'interessava? :)

- pedro,
veus, no sempre coincideixo amb la senyora Rahola... però l'oferta de visitar junts la feria segueix en peu.

Albert ha dit...

Pel poc temps que sóc en aquest món procuro treure'n el suc i, per tant, m'interessa tot. I en tot tants caps, tants barrets. Tu veus com uns nacionalistes defensen l'Estatut... L'església té persones que enRAONEN, però la majoria són His Master's Voice. Ara ve la cosa, saps que teo-logia vol dir l'estudi de déu, la qual cosa és un absurd, per tant, els auto-anomenats teòlegs han anat, amb els anys teixint una forma de déu i com saps el cristianisme era originalment una secta del judaïsme que va marcar el terreny per separar-se'n tot creant un altre déu. Vaja, que tots plegats Déu n'hi do i mai millor dit Déu n'hi do. El fet religiós m'interessa perquè res humà m'és aliè, com la política, que també té els seus teòlegs o més exactament ideòlegs. Carod és un bon ideòleg, el problema és que exerceix la política i cobra per fer-ho.

Pedro ha dit...

No es tracta de si estàs d'acord o no amb Pilar Rahola, es tracta de què aquí s'han comès delictes i l'administració té la obligació d'aclarir-los.
Fins hi tot la fiscalia està actuant.

Ramon Bassas ha dit...

- Albert,
Veig que sí que t'interessa. I tens raó que justament la idea de Déu és una idea en crisi, ara més que mai. I això de Carod, no sé...

- Pedro,
Si el fiscal actua, ja sabrà què ha de fer, suposo.

Pedro ha dit...

Per cert, accepto la invitació, però a canvi de no pagar doble entrada. Ja que una part dels 700.000 euros que heu regalat a García Prieto és meva demano que no em faci pagar a l'entrada del recinte per segon cop.

Ramon Bassas ha dit...

- Pedro,
T'agafo la paraula. Jo hi vaig el dissabte 6 a la nit. Envia'm un e mail i et deixo el mòbil per trucar-nos.